Šanta kočičí: Bylinka pro lidi i kočky
Druhový název napovídá, že tato rostlina má nějakou souvislost s kočkami. Zdravotní přínosy ale může mít i pro lidi, její využití je poměrně široké. Protože ji ve volné přírodě často nenalézáme, ze semen si ji můžeme vypěstovat v květináči na balkonu i v záhonu na zahradě.
Vůni šanty milují především kočky, které se v jejich porostech válejí a rostlinu okusují. Díky tomu jsou její výtažky přidány do hraček. Šanta totiž obsahuje nepetalakton, látku s mírně halucinogenními účinky. Z historie víme, že tato bylina sloužila jako alternativa tabáku i jako koření k dochucení především pečených pokrmů. Rovněž má šanta kočičí své místo v alternativní medicíně.
Pro dýchací cesty i spánek
Účinky této byliny jsou připodobňovány k meduňce, avšak jsou silnější. V homeopatii a léčitelství se nejčastěji používá sušená kvetoucí nať ve formě nálevů při nachlazení a dýchacích obtížích. Šantu kočičí lze aplikovat lokálně jako listy nebo esenciální olej. Listy využijeme také k výrobě čaje, který může podporovat klidný a uvolněný stav mysli a přivolat tak spánek, popíjení čaje také může mírnit menstruační křeče. Nálev rovněž podporuje pocení. Ve formě masti a obkladu zase může urychlovat hojení drobných ran a pohmožděnin. Bylinné koupele s příměsí šatny jsou skvělým způsobem relaxace po náročném dni.
Vůně šanty poměrně efektivně odpuzuje komáry, otravný hmyz, a dokonce i hlodavce.
V kuchyni
Při vaření najdou uplatnění listy i květy šanty. Listy mají výraznou mátovopepřovou chuť, takže s jejich dávkováním opatrně. Hodí se do salátů, masových pokrmů, k ochucení olejů a octů. Květy zajímavě ovoní pokrmy z těstovin a rýže, přidávají se však až na konci procesu do již hotového jídla. Další odrůdou je šanta citronová, jejíž listy chutnají po citronu a tymiánu. Šanta italská je naopak chutí podobná mátě.
Průkaz totožnosti:
- Botanický název: Nepeta cataria
- Čeleď: hluchavkovité
- Kde roste: Domovinou šanty kočičí je jižní Evropa a některé oblasti Asie, preferuje tedy sušší a teplejší stanoviště. Časem se však rozšířila i k nám, ačkoli divoce v ČR roste spíše výjimečně.
- Které části se používají: listy, nať a květy
- Co obsahuje: hořčiny, třísloviny, vitamin C, silice a nepetalakton