Cholesterol: Lipid s dvojí tváří
O cholesterolu se často hovoří jako o tom „škodíkovi”, který nám zanáší cévy a je pro nás špatný. Jeho úloha je však v lidském organismu nezastupitelná. Tento steroid má základní úlohu ve stavbě buněk a v metabolismu.
Cholesterol je výchozí látkou pro syntézu žlučových kyselin, steroidních hormonů, představuje integrální složku tkání (membrán) a tělních tekutin. Organismus ho získává z potravy, z velké části si jej ale vytváří samo. Každá živočišná buňka je schopna syntézy cholesterolu, v játrech je jeho syntéza nejintenzivnější. V těle dospělého člověka se denně vyrobí asi 1 g cholesterolu.
Cholesterol je látka ve vodě nerozpustná a v krvi je přenášen ve formě lipoproteinů. Nadbytek lipoproteinů tělo zatěžuje a může vést ke vzniku aterosklerózy (kornatění tepen). Při tomto onemocnění dochází k ukládání krevních lipidů ve stěnách tepen a následně k jejich zúžení. Vznikají krevní sraženiny, které mohou vést k úplnému uzavření tepny. Aterosklerózu nelze vyléčit, léčíme pouze její následky.
Cholesterol nás může i ohrožovat
Vysoká hladina cholesterolu (tzv. hypercholesterolemie) dnes představuje problém pro stále rostoucí počet lidí. Společně s diabetem, vysokým krevním tlakem a obezitou je součástí tzv. metabolického syndromu. Některé rizikové faktory, které vedou k vysokým hladinám cholesterolu, jsou neovlivnitelné – například geneticky podmíněné poruchy metabolismu lipidů. Také některá onemocnění jsou spojena s vyšší hladinou krevních lipidů, např. snížená funkce štítné žlázy, poškození ledvin, diabetes. Hladinu lipidů mohou zvyšovat i některé léky (glukokortikoidy). Že je naše hladina cholesterolu vyšší, než by být měla, nepoznáme. Nijak ji totiž nepociťujeme, nebolí. Přesto ale může vést k život ohrožujícím situacím – k infarktu myokardu, ischemické chorobě srdeční, ischemické chorobě dolních končetin či k cévní mozkové příhodě.
Ptáte se, co můžeme udělat pro to, aby naše hladina cholesterolu nešplhala do nebeských výšin? Zařaďte dietní a režimová opatření do svých životních návyků. V bitvě se zvýšenou hladinou cholesterolu jsou totiž velmi účinnými zbraněmi.
Režimová a dietní opatření
- Zvyšte pohybovou aktivitu. Doporučuji pravidelnou fyzickou aktivitu či aerobní cvičení. A to 20 – 30 min 4 – 5x týdně. Druh cvičení zvolte podle věku a fyzické kondice, přihlédnout by se mělo také ke stavu pohybového aparátu a k předchozím onemocněním. Cvičení by mělo být příjemné a tepová frekvence by měla dosahovat 60 – 75 % maximální hodnoty s přihlédnutím k věku.
- Nepřejídejte se. Pokud máte nadváhu, omezte příjem kalorií. Živočišné tuky (jejich příjem by neměl přesáhnout 7 % energetického denního příjmu) vyměňte za rostlinné, naučte se preferovat nenasycené tuky. Denní příjem cholesterolu by neměl být vyšší než 200 mg.
- Zařaďte do jídelníčku ryby. Ryby a rybí výrobky bychom měli jíst asi třikrát týdně.
- Omezte konzumaci masa a masných výrobků. Pokud je vaše hladina cholesterolu hodně vysoká, je možné maso a masné výrobky vyřadit z jídelníčku úplně a nahradit je sójou.
- Přidejte do stravy fytosteroly. Doporučují se rostlinné tuky, které snižují vstřebávání cholesterolu ze střeva. Jejich zdroji jsou ovoce, zelenina, ořechy či luštěniny.
- Přestaňte kouřit
- Zvyšte obsah vlákniny a potravin s obsahem antioxidantů
- Omezte množství soli a alkoholu
Vychutnejte si grilování, aniž byste ohrozili své zdraví
Pohodové letní večery se neobejdou bez nějaké té mňamky z grilu. Mnoho z nás však nezná zásady grilování, díky kterým se nemusíme obávat o své zdraví a grilované pochoutky si můžeme skutečně vychutnat.
8 jednoduchých triků pro zdravější grilování
- Dodržujte obecná hygienická opatření při manipulaci se syrovým masem.
- Grilujte spíše tenčí plátky masa (vhodná je teplota kolem 72 °C uvnitř masa po dobu nejméně deseti minut), maso musí být dobře propečené do hloubky, nejen na povrchu.
- Vhodné je maso s nižším obsahem tuku – drůbeží, libové hovězí, ryby, zvěřina. Uzeninám se vyhýbejte.
- Pochutnat si můžete i na grilované zelenině (lilek, brambory, cuketa nebo paprika). Používejte vždy čerstvě připravenou marinádu, např. z olivového oleje a bylinek (rozmarýn, tymián, bazalka). Marinádou můžeme potírat i maso během grilování – nevysuší se.
- Nešetřete na kvalitním uhlí. Největší riziko při grilování představuje tvorba karcinogenních látek a přepalování tuků. Zabraňte tedy odkapávání tuku do ohně a přímému styku potraviny s plamenem. Na odkapávající tuk použijte například alobal. A pokud přece jen nějaký tuk na uhlíky kápne a vzplane, mějte po ruce rozprašovač s vodou. Vhodnou alternativou, díky které předejdete podobným komplikacím, je grilování na kameni.
- Před grilováním je vhodné odstranit z masa viditelný tuk.
- K manipulaci s potravinami používejte kleště, ne vidličku (z masa by mohl utíkat tuk, který na rozžhavených uhlících vzplane).
- Gril udržujte v čistotě, rošt myjte po každém použití.