Doručení do lékárny zdarma při objednávce nad 299Kč. Více informací
Doručení do lékárny zdarma při objednávce nad 299Kč. Více informací
Kategorie
    Značky
      Produkty
        Blog
          Nenalezeny žádné produkty.

          Kustovnice čínská: Ochutnejte omlazující ovoce

            Alphega
          Alphega 

          Pro české chuťové buňky něco nepřirozeného, pro ty čínské naprostý skvost. Kustovnice čínská je buď milovaná, nebo nenáviděná. Její pozitivní účinky na lidský organismus však lze s trochou nadsázky označit za jedinečné.

          Klenot tradiční čínské medicíny, jak je kustovnice často nazývaná, si získal pověst omlazujícího ovoce. Kromě tohoto svého blahodárného účinku však oplývá mnoha dalšími pozitivy. Kustovnice, známá také jako goji, obsahuje mimořádné množství látek, které jsou prospěšné pro organismus, zejména betakaroten, vitaminy C, B1, B2, aktivní polysacharidy, aminokyseliny (včetně esenciálních aminokyselin) a mnoho stopových prvků, za všechny jmenujme zinek, selen, železo a vápník. Díky vysokému obsahu těchto blahodárných látek má větší účinky než doposud známé rostlinné vitaminové bomby.

          Velká obliba tohoto keře pramení z faktu, že lidé, kteří ji pravidelně požívají, se podle posledních průzkumů dožívají vyššího věku než lidé, kteří její chuť nikdy nepoznali. Další pozitivum hledejme v jejím blahodárném vlivu na činnost ledvin a jater, také snižuje krevní tlak a podporuje tvorbu krve.

          Kustovnice pomůže i při léčení lupénky

          Drobné červené plody našly využití také v oblasti léčení kožních chorob. Kustovnice je využívána jako doplněk stravy například při zaléčování lupénky. Také alergie, astma či problémy se zrakem se mají před tímto čínským zázrakem na pozoru. Kustovnice totiž zmírňuje jejich negativní projevy. O své slovo se hlásí také v případě, objeví-li se u člověka problémy s potencí či nechuť k sexu.

          Plody kustovnice čínské jsou velmi podobné plodům růže šípkové. Mají podobný tvar i barvu. Kustovnice je však v porovnání se šípkem mnohem sladší a rovněž postrádá charakteristický šípkový kyselý dozvuk. Nejlépe jí svědčí asijské podnebí, zejména jižní Čína. V našich končinách ji volně v přírodě nepotkáme, roste zde pouze její příbuzná – kustovnice cizí.

          Kustovnice čínská bývá označována jako skutečný zázrak přírody. Obsah blahodárných látek z ní dělá výjimečného průvodce zdravým životem. Požívat ji mohou jak dospělí, tak i děti. A pokud ji užíváme dlouhodobě, náš organismus se výborně pročistí. Kromě pozitivních účinků při léčbě různých onemocnění rovněž zvyšuje přísun energie, čehož využívají především mladí lidé a studenti. Pracující jejím požíváním zmírní následky stresu či nadměrné fyzické námahy, jejich tělo bude takřka dokonale zregenerované. Kustovnice nedává ve svém boji s nemocemi a nepříznivými vlivy šanci ani nespavosti, bolesti hlavy či zapomnětlivosti. Třešničkou na dortu by se poté pro kustovnici mohl stát fakt, že působí protirakovinotvorně. Ochutnejme tedy čínskou lahůdku a vytvořme z ní nepostradatelnou položku v našem jídelníčku.

          Tvarohový koláč s kustovnicí

          • těsto: 150 g hladké mouky, 150 g másla, 80 g moučkového cukru, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, 1 lžička prášku do pečiva
          • poleva: 150 g moučkového cukru, 500 g tvarohu, 2 vejce, kustovnice, rozinky, brusinky
          • Ze surovin na těsto zpracujte hmotu a vtlačte ji do formy, kterou jste předtím vymazali máslem a vysypali moukou. Těsto předpečte samotné v troubě rozehřáté na 180°. Po šesti minutách přidejte do formy polevu. Tu umíchejte z tvarohu, cukru a žloutků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a lehce vmíchejte do tvarohu. Koláč poté ozdobte plody kustovnice, brusinkami a rozinkami (aby byly plody hezky měkké, namočte je na několik minut do vody). Koláč dejte znovu do trouby a pečte asi 20 minut.

          Průkaz totožnosti

          • Botanický název: Lycium chinese
          • Čeleď: lilkovité
          • Kde roste: Kustovnice čínská svou zemi původu odhaluje již svým názvem. Asijské podnebí jí velice svědčí. Vyskytuje se především v jihovýchodní Asii a nevadí jí ani nadmořská výška přesahující 2 500 metrů, ani znečištěné ovzduší. Dobře roste v chudých a písčitých půdách s vysokým obsahem vápníku.
          • Jaké části se používají: Za léčivé jsou považovány všechny části rostliny – tedy plody, listy, kořeny i kůra. Největší využití mají však plody, jejichž konzumace se stala synonymem dlouhověkosti.
          • Co obsahuje: betakaroten, vitamin C, vitamin B1, vitamin B2, aktivní polysacharidy, aminokyseliny (včetně esenciálních aminokyselin), stopové prvky (zinek, selen, železo, vápník atd.)

          Doporučené články

          Košík obsahuje nepovolené položky

          Zobrazit košík
          Zobrazit košík

          Zboží bylo přidáno do porovnání

          Prosím čekejte...
          Objednávku nelze dokončit, zkuste to prosím později