Chudokrevnost: Zbavme se jí vhodnou stravou
Bledá pleť, únava, slabost, omdlévání, bušení srdce, hučení v uších, bolesti hlavy, závratě a někdy i dušnost. Pociťujete podobné příznaky? Pak nastražte všechny své smysly, vaše tělo se totiž možná potýká s chudokrevností.
Chudokrevnost, neboli anémie, rozhodně nepatří mezi onemocnění, která bychom měli brát na lehkou váhu. I když se některé její příznaky jako lámavost nehtů či vypadávání vlasů mohou jevit jako banální, je vhodné navštívit lékaře, který dokáže určit pří-činu anémie a v souvislosti s ní nasadit pacientovi vhodnou léčbu.
Co se (ne)děje v našem těle, když trpíme anémií?
Vše souvisí s transportem kyslíku. Ten je výsadou červených krvinek, v nichž se kyslík váže na červené krevní barvivo, hemoglobin. V případě anémie krev nedokáže získat dostatek kyslíku, který pak nemůže transportovat do svalů, mozku a dalších orgánů. Anémie může být také tzv. nutriční, jejíž příčinu lze nalézt v nevyvážené stravě. Jejím hlavním příznakem je nedostatek železa, který je základní složkou hemoglobinu.
Vzniku anémie lze předejít, a to především vhodnou stravou, která by měla obsahovat železo, kyselinu listovou, vitaminy B2 (riboflavin), B6 (pyridoxin) a B12. Zapomínat nesmíme ani na vitamin C, který nejenže udrží krvinky zdravé, ale přispívá také ke snížení únavy a celkové odolnosti organismu. Proti chudokrevnosti můžeme použít také sílu rostlin, které tělu dodávají látky podporující tvorbu červených krvinek, díky nim také lépe využijeme železo a minerály přijímané z potravy.
Krvetvorbu podpoří vinná réva
Nehleďme na vinnou révu pouze jako na výchozí surovinu chutného alkoholického nápoje, i když je jeho střídmé popíjení doporučováno. Vinná réva je bohatým zdrojem vitaminů, minerálů, bílkovin, organických kyselin a aminokyselin. Vitaminy a minerály přítomné v hroznech příznivě ovlivňují tvorbu červených krvinek. Hrozny jsou bohaté také na bioflavonoidy, obsahují vitamin C, který má příznivý vliv na tvorbu kolagenu, a třísloviny, jenž mají vliv na pevnost vlásečnic.
Pokud jste ale nepřišli hroznům na chuť, vyzkoušejte třeba černý bez nebo ostružiny, v nichž jsou obsaženy látky podobné těm ve vinné révě.