Černý rybíz: Doktor bez bílého pláště
Silné aroma a velmi tmavá barva malých bobulí jako by vybízely k ochutnání. Černý rybíz se stal keřem, který můžeme vidět na mnoha českých zahradách. Málokdo z nás však ví, že v sobě skrývá tajemství v podobě velmi vysokého obsahu vitaminu C a ovocných kyselin, které aktivují látkovou výměnu.
Rybízový koláč nechybí snad na žádném letním prostřeném stole. Vynikající chuť černých plodů však není to jediné, čeho bychom si měli vážit. Konzumace plodů významně posiluje naše zdraví a dokonce funguje jako obranný štít vůči nejrůznějším jedům. Kromě již zmíněného vitaminu C totiž plody obsahují vitaminy ze skupiny B, vitamin A a cenné minerály.
TIP! Vyzkoušejte také olej ze semen. Jeho účinky ocení především ženy. Olej napomáhá zmírňovat příznaky menopauzy a menstruační bolesti. Své místo našel také v léčbě nachlazení.
Plody černého rybízu jsou vynikajícím společníkem při horečkách a kašli. Pozitivně působí na pružnost cév, pomáhají zvládat nadměrnou fyzickou zátěž i stres, doporučují se také při rekonvalescenci po operacích. Pokud plody zkombinujeme s borůvkami, získáme spolehlivou pomoc proti průjmu.
Léčivé účinky však můžeme hledat také v listech či kořenu černého rybízu. Listy jsou bohaté na třísloviny, silice i vitaminy, díky čemuž je lze doporučit při léčbě revmatu. Působí protizánětlivě, snižují tělesný tlak i teplotu, pomáhají při křečových stavech, zánětech v dutině ústní a při nachlazení. Oproti tomu kořen (odvar) je vhodný při léčbě zánětu jater.
Ačkoli při požívání černého rybízu nebyly zpozorovány žádné nežádoucí účinky, jeho konzumace se nedoporučuje osobám, které trpí překyselením žaludku nebo pálením žáhy.
RECEPT
OSVĚŽTE SE studenou rybízovou šťávou
- 2 nálevové sáčky černého čaje, 1 kg černého rybízu, 5 l vody, cukr
- Odstopkujte rybíz a vložte ho do velkého hrnce. Zalijte vodou a nechte projít varem. Poté do odvaru vložte dva nálevové sáčky černého čaje a nechte vyluhovat. Jakmile nápoj vychladne, přeceďte jej a přislaďte cukrem dle vaší chuti.
- Nápoj nalijte do lahve, nechte alespoň jeden den uležet. Podávejte vychlazený s kostkou ledu a několika bobulemi čerstvého rybízu.