Arónie černá: Vitaminová bomba pro každého

Tuto rostlinu, která ve svých tmavých plodech ukrývá nejedno tajemství zdravého života, dnes známe spíše jako černý jeřáb nebo temnoplodec. Cenný je pro nás především jako rostlina snižující krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi a posilující imunitu.

Původ aronie černé lze hledat kdesi v Severní Americe, kde neunikla pozornosti tamních indiánů. Ti černé plody sušili a lisovali do tzv. koláčů. Takto zpracovaná rostlina se potom mohla uskladnit na zimní období. Také dnes jsou požívány sušené plody. Své příznivce však aronie nalezne i mezi milovníky zavařenin, likérů, dření či sirupů, pro jejichž výrobu se využívají plody čerstvé.

Aronie v přírodě

Aronie je keř, jehož výška může dosáhnout až tří metrů. Její výskyt v přírodě je však méně častý, aronie je zpravidla vysazována účelně. Do doby, než se na ní objeví plody, si ji lidé čas od času pletou s třešní. Obě rostliny mají totiž velmi podobné listy. Jakmile ale začne keř plodit, je aronie téměř nezaměnitelná s žádným jiným keřem, či stromem.

Její černé plody rostou do tvaru tmavých malvic, jež jsou uspořádány do hroznů a jsou přímo přehlceny různými vitaminy a zdraví prospěšnými látkami. Ne nadarmo se této rostlině přezdívá vitaminová bomba.

Aronie černá obsahuje ve svých 100 gramech až 400 mikrogramů jódu podobně jako například kiwi.

Plody dozrávají na přelomu léta a podzimu a obsahují látky, které prospívají tělu i duši. Jejich pravidelným požíváním je možné regulovat činnost štítné žlázy, příznivě působit na pružnost a propustnost cévních stěn, zaléčovat akné, křečové žíly či hemeroidy, snižovat cholesterol, podporovat jaterní funkce a dokonce působit proti stresu a kontrolovat emocionální nerovnováhu.

Plody mají poměrně svíravou, trpkou chuť. Proto se například ve Spojených státech amerických a ve Velké Británii nepojídají čerstvé, ale nejčastěji zavařené v podobě džemu. Ona specifická chuť dala aronii i její anglický název – chokeberry.

Pokud patříte mezi milovníky sušených plodů, ani aronie vás nezklame. Kromě své chuti vás muže omámit i dalšími léčivými účinky. Užíváním jedné lžičky plodu či marmelády přibližně čtyřikrát denně se můžete zbavit žaludečních potíží. Dále působí pozitivně na ledvinové kameny, revmatismus a posiluje imunitu.

Recept: Kandovaná aronie

Omyté plody aronie dejte do polévkové mísy s pokličkou. Svařte 1 kg cukru s ½ litrem vody. Tekutinu na plody nalijte a dejte do chladna. Druhý den sirup slijte a převařte. Proces opakujte po osm dní, dokud se sirup nevyvaří. Poté aronii na prudkém slunci, nebo v troubě usušte. Můžete přidat trochu želatiny, aby cukr na ovoci zůstal krásně bílý.

Ani listy aronie ale nepřijdou nazmar. Nejvhodnějšími měsíci k jejich sběru jsou duben a květen. Lze z nich uvařit odvar, po jehož vypití je možné snížit krevní tlak. Působí rovněž žlučopudně a protizánětlivě.

Lidé aronii neznají jen jako léčivku. Využití našla také ve výrobě příchutí a potravinářských barviv do jogurtů či nápojů. Plody využívají vinaři při výrobě vína, které špatně kvasí. Jednoznačně se tedy jedná o rostlinu s velkým potenciálem. A je jen na nás, jak se naučíme její přednosti využívat.

 

PRŮKAZ TOTOŽNOSTI

BOTANICKÝ NÁZEV: Aronia melanocarpa

ČELED: růžovité

KDE ROSTE: Aronie je velmi nenáročnou rostlinou. Nepotřebuje žádnou speciální pudu, vyžaduje pouze hodně slunné místo. Zpravidla nepodléhá plísním, kvasinkám ani bakteriální hnilobě. Její plody je ale nutné chránit především před ptáky, pro které jsou velkou pochoutkou. Keře se často objevují na okrajích lesa, kam ještě dosáhnou sluneční paprsky.

JAKÉ ČÁSTI SE POUŽÍVAJÍ: plody, listy

CO OBSAHUJE: antioxidanty, ovocné kyseliny, pektin, tanin, vitamin C, provitamin A, vitamin E, vitaminy skupiny B, rutin, vitamin PP, sorbit, železo, draslík, vápník, jód, hořčík, med, mangan, molybden, bór, kobalt, fluor, antokyanová barviva, bioflavonoidy, karoteny, třísloviny

 

 

Najdi lékárnu

Najít Vaší nejbližší lékárnu:

Použijte vyhledávací pole výše.

Lékárny Alphega od A do Z ►