Med: Symfonie chutí a zdraví 

Když jsem jako malá byla nachlazená, babička mi vždy vařila lipový čaj s medem. Ještě teď mám na jazyku tu nádhernou, sladkou, medovou chuť. Med je velmi staré, tradiční sladidlo našich předků, které se využívá nejen k slazení, ale i k léčení již tisíce let.

Med zdravý a chutný

Vděčíme za něj včelám, které posbírají nektar a sladkou medovici z rostlin, nechají je projít zažívacím ústrojím a pak ukládají v plástech. Tato látka za vydatné pomoci mladých včeliček – mladušek, postupně dozrává v lahodný med.

Med je úžasným sladkým koktejlem zdraví prospěšných látek. Velmi se liší od řepného cukru, který je vlastně jen čistá sacharóza, složitý cukr, neobsahuje žádné vitaminy ani minerály. Podle současných výzkumů má bílý cukr, jehož spotřeba rok od roku roste, negativní dopad na lidské zdraví. Narůstá počet nemocných diabetem, kožními onemocněními, infarktem, gynekologickými potížemi a viníkem bývá velmi často právě rafinovaný cukr.

Med je výbornou alternativou cukru. Může se použít na slazení nápojů, jen je třeba, aby teplota nápoje nepřesahovala 60 °C, aby se nezničily účinné látky, které med obsahuje. Med lze také použít na pečení a vaření.

ČTĚTE TAKÉ: Drahé kameny v léčitelství. Harmonizujte své tělo

V posledních letech bylo popsáno několik set účinných látek v medu, některé však na svůj popis teprve čekají. Aneb jak prohlásil Wilhelm Bolsche: „Na světě jsou dvě největší záhady, člověk a včely. Starší jsou včely.“ Většina účinných látek v medu, asi 95 %, je tvořena jednoduchými cukry. Nejvíce je zastoupena fruktóza (ovocný cukr) a glukóza (hroznový cukr). V malém množství pak med obsahuje i cukry složitější.  Díky obsahu cukrů je med rychlým zdrojem energie.

Chuť medu ovlivňují organické kyseliny, které mají antioxidační vlastnosti, vážou na sebe volné radikály a působí preventivně proti civilizačním nemocem.  Nejznámější jsou kyseliny glukonová, máselná, skořicová, jantarová a jablečná.

Nejdůležitější bílkovinné látky v medu jsou enzymy. Jejich obsah je důležitým kritériem kvality medu. Nejznámější z nich je invertáza a diastáza, které se podílejí na štěpení škrobů. Med obsahuje také vitaminy B1-thiamin, B2-riboflavin, vitamin C a minerály – draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek a železo.

Kvalitní med má kyselé pH nižší než 4. Je vhodný i pro diabetiky 2. typu – na inzulínu nezávislém. Doporučuje se zejména akátový med s vysokým obsahem fruktózy, jejíž metabolismus nevyžaduje inzulín.

Diabetici 1. typu – na inzulínu závislém, by se měli medu jako potravině vyhýbat. Mohou ho používat pouze v malých dávkách (maximálně dvě lžičky denně jako lék).

Léčebné účinky medu

Med má silný antibiotický účinek, který je zachován ještě při ředění 1:60. Zároveň posiluje obranyschopnost organismu a zlepšuje činnost vnitřních orgánů. Podporuje trávení a zažívací pochody. Zlepšuje a prohlubuje spánek.

Je podpůrným prostředkem při jaterních nemocech, používá se jako součást diety při infekční žloutence. Dále urychluje hojení ran a zvyšuje detoxikační schopnosti. Jeho hojivých a antibiotických vlastností se využívá při léčbě vředové choroby žaludku, protože ničí i obávaný helicobacter pylori, který je v současné době označován za původce tohoto onemocnění. Léčí virová onemocnění a katary horních cest dýchacích.

Běžná denní dávka medu pro dospělé je tři až čtyři čajové lžičky, pro děti od 1 roku do 10 let jedna mocca lžička a pro děti od 10 let dvě čajové lžičky.

Med je pro lidi vysoce hodnotná a prospěšná potravina. Jeho pravidelnou konzumací si zajistíme zdraví a v případě onemocnění nám med pomůže zdraví opět navrátit.

    Medové recepty

    Cibulová šťáva s medem proti kašli

    Cibuli nakrájíme na kostičky, zalijeme medem a necháme do druhého dne v chladničce.
    Šťávu užíváme po lžičkách.

    Medový yzopový sirup proti nachlazení dle bylináře J. A. Zentricha

    100 g nati yzopu přelijeme 750 ml vroucí vody a vyluhujeme pod pokličkou až
    do vychladnutí.Přecedíme a přidáme 1 a ½ kilogramu medu. Uchováváme v chladu.
    Podáváme 4x denně 1 lžíci sirupu a zapíjíme lipovým čajem.

    Kokosové perníčky s medem

    200 g hladké mouky smícháme s 1 lžičkou prášku do pečiva, špetkou jedlé sody,
    přidáme 50 g kokosu, 80 g změklého tuku, 80 g medu a 1 žloutek. Vypracujeme
    vláčné těsto, podle potřeby přidáme trochu mléka. Dáme odpočinout do chladu
    a pak vykrajujeme různé tvary. Pečeme dorůžova v předehřáté troubě.


 


PharmDr. Lenka Zemanová
Alphega lékárnice, Louny

Najdi lékárnu

Najít Vaší nejbližší lékárnu:

Použijte vyhledávací pole výše.

Lékárny Alphega od A do Z ►