Čokoláda II. díl: Našim babičkám ji předepisovali lékaři
Snem snad každého dítěte je, aby mu rodiče řekli: „Dnes jsi ještě neměl čokoládu, musíš sníst alespoň kousek.“ Pokud začneme čokoládu skutečně konzumovat pravidelně, naše tělo bude moci čerpat z pozitivních účinků, kterými se kakao pyšní.
V první řadě si ale musíme uvědomit, že výše řečené platí jen v okamžiku, kdy se jedná o kvalitní vysokoprocentní čokoládu, která má vyšší obsah kakaové hmoty, obsahuje kakaové máslo (nikoliv ztužené rostlinné tuky) a přírodní cukr (nikoliv bílý rafinovaný).
Léčivé účinky kakaa znají lidé již celá tisíciletí, avšak až poměrně nedávno ocenili její kvality také lékaři. V 17. století si oblíbili tekutou čokoládu také v Evropě a britský lékař Hans Sloane vyvinul svou vlastní recepturu mléčného čokoládového nápoje, který se prodával v lékárnách. Na předpis se čokoláda vydávala ještě na začátku 20. století, a to nejčastěji jako lék na podvýživu.
Jak poznáme kvalitní čokoládu?
Mléčná čokoláda by měla obsahovat
minimálně 25% kakaové hmoty, hořká minimálně 35%. To jsou dvě jednoduché zásady,
které nám při výběru pomohou. Pokud čokoláda obsahuje méně procent kakaové
hmoty, nelze ji už ani nazývat čokoládou, ale pouze čokoládovou pochoutkou nebo
cukrovinkou. Pozor si dávejte především u velikonočních a vánočních
„čokoládových“ figurek, u kterých budeme asi velmi překvapeni. Levné figurky
obsahují zpravidla jen okolo 3 % kakaové hmoty.
Pokud rádi vaříte, můžete si vyzkoušet připravit zdravou čokoládu. Surovinami
pro domácí raw čokoládu jsou nepražené kakao, kakaové máslo, čistá kakaová hmota
a kokosový olej. Svoji domácí čokoládu doladíte podle vaší chuti a osladíte
přírodními sladidly.
Proč tedy byla čokoláda v minulosti na
předpis? Kakao obsahuje flavonoidy (epikatechin), které likvidují volné radikály
a příznivě působí na cévy. Díky nim může kvalitní čokoláda působit preventivně
proti rozvoji kardiovaskulárních onemocnění a proti předčasnému stárnutí buněk.
Kakao je také silným antioxidantem, koncentrace jeho antioxidantů je dokonce
vyšší než v červeném víně nebo zeleném čaji. Pravidelná dlouhodobá konzumace
kakaa pak může pomoci snižovat krevní tlak, působí proti vzniku krevních
sraženin, pozitivně ovlivňuje cévní a oběhový systém či pomáhá proti průjmu.
Díky teobrominu (látka podobná kofeinu) má povzbuzující účinek a zároveň může
zklidňovat dýchací cesty, či být skvělým partnerem v boji proti chronickému
kašli. Kakao prý působí také jako antidepresivum – snižuje úzkost a zvyšuje
pocit klidu a spokojenosti.