DÁTE SI ČAJ? 2. DÍL

Zelený čaj vám nechutná? Nevadí, trh s čajem nám přináší mnohé další možnosti. Vybrat si můžete například čaj polozelený, který je příjemným kompromisem pro ty, kteří nemají rádi zelené, ani černé čaje.

Podle staré čínské legendy vznikl polozelený čaj nazývaný oolong tak, že čajový mistr Wu Liang Wu byl při sběru čajových lístků vyrušen jelenem. Utekl a na čaj zapomněl. Když se vrátil, listy částečně zoxidovaly. Mistr je nechtěl vyhodit a uvařil z nich nápoj s velmi příjemnou chutí. Tak spatřil světlo světa oolong.

Oolongy se rozlišují podle stupně oxidace. S oxidací se musí při výrobě přestat. Číňané nechávají lístky ve velkém žáru. Oheň proto nazývají učitelem čaje. Nejnižší stupeň oxidace do 20 % mají oolongy nazývané jade. Nejvíc oolongů se řadí do středního stupně oxidace – tedy do 40 %. Mají lehce nasládlou chuť s exotickou vůní vzácných dřev. Jsou pojmenovány amber. Oolongy oxidované od 40 do 60 % patří k velmi drahým a vyhledávaným sortám. Polozelené čaje mají pozitivní účinky při léčbě srdečních onemocnění a přispívají ke snížení hmotnosti.

Příběh černého čaje

Během jednoho zvlášť dlouhého období dešťů došel čerstvý i nasušený zelený čaj. Lidé spotřebovali všechny své zásoby. Tu napadlo jednu ženu, že má ve vlhkém přístěnku ještě staré neusušené lístky. Nevypadaly sice vábně, ale přesto je zkusila uvařit. Uvařený čaj byl tmavý a měl novou, silnější chuť. Své povzbuzující a osvěžující účinky si rovněž zachoval.

 

Jsou čajomilové, kteří nepijí jiný čaj než oolong. Takovým příkladem byla francouzská zpěvačka šansonů Edith Piaf, která ho spotřebovala více než kilogram měsíčně.

 

Černý čaj obnovuje energii organismu. Je vhodný při potížích se soustředěním, nedostatkem chuti něco dělat, prohřívá celé tělo i studené končetiny. Po námaze, sportu, těžké práci se hodí k uhašení žízně.

Jeho účinek je dán způsobem přípravy. Louhováním po dobu 2 až 3 minut se uvolní kofein, který povzbuzuje činnost mozku, nezatěžuje srdce a krevní oběh, protože je vázán na třísloviny. Při louhování od 3 do 5 minut se zároveň uvolní třísloviny, které tlumí účinek kofeinu, podporují činnost trávicího ústrojí, uklidňují žaludek a střeva. Mohou vázat a odvádět z organismu zplodiny.

Pu-erh

Čaj pro opravdové čajové gurmány vyniká specifickou vůní starých knihoven a buddhistických klášterů. Laikům může chutnat jako podrážka na botě. Neobvyklá chuť této čajové delikatesy si žádá už trochu proškolenější čajový jazýček. Znalci tento tmavý nebo zelený dodatečně oxidovaný čaj velmi ocení. Vyrábí se z velkolisté odrůdy čajovníku a časem neztrácí na kvalitě, jako například zelený čaj, ale naopak ji získává. Zraje totiž jako víno.

Základní surovinou pro jeho výrobu je zelený čaj, polotovar, který je lisován do různých tvarů – koláčů, hnízd nebo cihel. Přitom je ještě napařován. Při dlouhém skladování pomalu oxiduje a získává svou osobitou vůni a chuť.

 

Jak čaj do Evropy přišel

Černý čaj je v Evropě známější a používanější než čaj zelený. Do Evropy ho přivezla holandská obchodní loď až roku 1610. Ale jeho pití se tenkrát příliš nerozšířilo. Byl velmi drahý a navíc zelený čaj, který se tehdy dovážel, ztrácel kvůli dlouhé cestě na moři svou kvalitu. Čaj pili nejdříve Holanďané a Portugalci. V Anglii zavedla pití čaje královna Kateřina, manželka krále Karla II. Tradice klasických čajových dýchánků o páté vznikla o mnoho let později, až za panování královny Viktorie. Královně připadalo odpoledne příliš dlouhé, a tak si ho zpestřila ještě před večeří odpoledním popíjením čaje s výbornými sladkými čajovými zákusky.

 

Poměrně rozšířeným typem Pu-erhu je Sheng. Syrový zelený čaj, jehož lístky se nechají zavadnout, zahřejí se na pánvi a několik týdnů se suší. Potom je napařen a lisován. Tato výroba vyžaduje delší zrání – asi tak desítky let. Jedná se o tradiční pu-erh, který se vyráběl ve stejnojmenném městě čínské provincie Yunnan až do čínské kulturní revoluce. Bohužel za tohoto období byly vzácné archivy tohoto čaje zničeny. Proto byl v roce 1964 vynalezen rychlejší způsob výroby tmavého pu-erhu nazývaného Shu Pu-erh. Ten se vyrábí ze zeleného čaje ve fermentačních halách při teplotě kolem 57 °C po dobu nejlépe 50 dní. Tento proces urychlí jeho zrání. Kvalitní pu-erh má pak jemnou delikátní chuť srovnatelnou se zelenými pu-erhy.

Zdravotní účinky Pu-erhu

Už v dávných časech užívali lékaři tradiční čínské medicíny pu-erh jako prostředek na hubnutí. Čaj pu-erh podporuje trávení, čistí krev, snižuje hladinu cholesterolu, likviduje bakterie, viry a plísně. Zvyšuje imunitu, je velmi vhodným nápojem pro podzimní sychravé období, které nás nyní čeká.

 

Podzimní recept:

Pu-erh se zázvorem

1 lžička pu-erhu, 2 – 3 plátky čerstvého zázvoru, voda, med, citron

Pu-erh a plátky čerstvého zázvoru zalijeme vroucí vodou a necháme 4 až 5 minut vylouhovat. Dochutíme medem a citronem. Popíjíme, když na nás „něco leze“ nebo jako prevenci při virózách a chřipkách.

 

PharmDr. Lenka Zemanová

Alphega lékárnice, Louny

Najdi lékárnu

Najít Vaší nejbližší lékárnu:

Použijte vyhledávací pole výše.

Lékárny Alphega od A do Z ►