Proč jsou nezbytné omega 3 mastné kyseliny?

Mastné kyseliny obecně jsou základními stavebními jednotkami tuků, tuky spolu se sacharidy a bílkovinami tvoří základní prvky výživy. Jejich příjem je pro správné fungování organismu naprosto nezbytný.

Proč jsou nezbytné omega 3 mastné kyseliny?

Jsou hlavním zdrojem a zásobárnou energie, stavebními složkami jednotlivých buněk, chrání organismus před únikem tepla, umožňují vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích a ve formě cholesterolu jsou základní složkou některých hormonů.

V současné době jsou však tuky většinou přijímány v nadměrné míře, a navíc ve špatném poměru. Ve stravě obvykle převládají tuky živočišné, které se skládají z nasycených mastných kyselin a jejichž zvýšený příjem (víc jak 1/3 z celkového množství tuků) významně zvyšuje riziko aterosklerózy a tím i srdečních a cévních chorob.

Tuky nenasycené jsou naopak zdraví prospěšné. Do této skupiny patří i omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, někdy se užívají i zkratky n-3 a n-6. Pojem nenasycené znamená, že mají víc jak jednu dvojnou vazbu a číselné označení 3 a 6 vyjadřuje umístění první dvojné vazby v uhlíkovém řetězci.

U zdravých dospělých lidí s normální hmotností by výživový poměr mezi jednotlivými složkami měl být 55-65 % sacharidů, 25-30 % tuků a 12-15 % bílkovin.

Omega 3 a některé z omega 6 jsou esenciální, to znamená, že tělo si je nedokáže samo vytvořit a musí být dodávány potravou. Nutričně jsou velmi významné a v souvislosti se zdravím jsou zmiňovány zejména účinky omega 3 mastných kyselin, z nichž nejdůležitější jsou tyto tři:

  1. EPA (kyselina eikosapentaenová)
  2. DHA (kyselina dokosahexaenová)
  3. ALA (kyselina alfa linolenová)

Přínos pro zdraví

Hlavními zdroji EPA a DHA jsou mořské plody a zejména tučné ryby, a to zvláště ty, které pocházejí z chladnějších vod (tuňák, makrela, losos, pstruh), ale také například sardinky nebo ančovičky. ALA se nachází v rostlinných potravinách s vysokým obsahem tuku (řepkový, sezamový a sójový olej, vlašský ořech, lněné semínko, chia). ALA se v těle přeměňuje na EPA, ale existuje řada limitujících faktorů a nejvýše se z celkového množství ALA může na EPA přeměnit jen 10 %. Rovněž u různých osob jsou značné interindividuální rozdíly, ve vyšší míře dokážou ALA na EPA přeměňovat např. vegetariáni.

Vliv omega 3 mastných kyselin na zdraví je stále předmětem mnoha diskuzí. Nicméně existuje řada odborných studií, které potvrdily následující pozitivní efekty:

  • Působí příznivě proti vzniku onemocnění srdce a cév (pomáhají udržovat správné hladiny cholesterolu a triglyceridů, snižují krevní tlak, omezují schopnost krevních destiček vytvářet shluky a tím snižují krevní srážlivost).
  • Blokují zánětlivé procesy a posilují imunitu.
  • Působí preventivně na vznik šedého zákalu.
  • Jsou nezbytné pro správný vývoj mozku a očí plodu.
  • Podporují kognitivní funkce.
  • Působí preventivně na rakovinu tlustého střeva a snad i rakovinu prsu.

Dávkování

Doporučená denní dávka omega 3 mastných kyselin je 0,25 až 1 gram. Doporučené dávky lze dosáhnout při konzumaci mořských ryb alespoň 2x týdně. V našich středoevropských podmínkách je však příjem omega 3 mastných kyselin obvykle nedostatečný, a proto se doporučuje jejich suplementace výživovými doplňky.

Jejich maximální doporučená dávka je 2 gramy denně. Konzumace víc jak 3 gramů denně již může být zdraví škodlivá. Problémy hrozí zejména u osob s poruchami srážlivosti krve, neboť může docházet ke zvýšenému výskytu krvácení, včetně krvácení do mozku. Opatrnosti je třeba i u diabetiků, vysoké dávky omega 3 u nich mohou zvyšovat glykémii a ovlivňovat nepříznivě i hladinu krevních tuků.

Nutno podotknout, že dávku tři gramy omega 3 mastných kyselin denně nelze získat prostřednictvím stravy, ale pouze při suplementaci výživovými doplňky. Proto je důležité dodržovat dávkovací schéma na příbalovém letáku, případně se o dávkování poradit s lékárníkem či lékařem.

Mezi mastné kyseliny omega 6 patří kyselina linolová, gama linolenová a arachidonová. Z nich je esenciální pouze kyselina linolová, ostatní kyseliny si tělo dokáže syntetizovat. Omega 6 mastné kyseliny mají význam při tvorbě buněčných membrán, některých tkáňových hormonů, ovlivňují vývoj buněk a jejich dělení a podílejí se též na tvorbě zánětu. Hlavními zdroji jsou zejména rostlinné oleje, maso, mléčné výrobky, ořechy a kukuřice.

Pro příjem omega mastných kyselin je také velmi důležitý poměr mezi omega 6 a omega3, který by měl být v rozmezí 5-8:1.

V současné době je tento poměr spíš 10-20:1. To znamená, že zatímco omega 6 kyseliny jsou přijímány ve vyšším množství, příjem omega 3 je stále nedostatečný. Při narušeném poměru dochází v organismu ke zvýšené míře zánětlivých procesů, protože zatímco omega 3 mastné kyseliny zánět tlumí, omega 6 jej podporují. Přítomnost chronického zánětu v těle může působit jako spouštěč celé řady civilizačních onemocnění, např. rakoviny nebo nemocí srdce a cév.

Aby mohlo být na potravinovém výrobku označení „zdroj omega 3 mastných kyselin“, musí daná potravina obsahovat alespoň 0,3 g/100 g ALA nebo alespoň 40 mg/100 g EPA a DHA dohromady. Pro označení „S vysokým zdrojem omega 3 mastných kyselin“ musí být tyto hodnoty dvojnásobné.

MUDr. Kateřina Uxová

Najdi lékárnu

Najít Vaší nejbližší lékárnu:

Použijte vyhledávací pole výše.

Lékárny Alphega od A do Z ►