Avokádo jako výživová bomba: Avokádové řezy

Toto exotické ovoce s lahodnou oříškově máslovou chutí se díky své konzistenci skvěle hodí do slaných i sladkých receptů. Naštěstí jej seženete ve většině supermarketů, při příštím nákupu tak neváhejte a přidejte si ho košíku. 

Avokádové řezy

Hlavní živinou avokáda jsou tuky - jde převážně o zdravé nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a riziko kardiovaskulárních onemocnění. Dále obsahuje bílkoviny, sacharidy a vlákninu. Avokádo je bohatým zdrojem vitaminů E, C, B a minerálů, jako jsou železo, draslík, hořčík a fosfor.

ČTĚTE TAKÉ: Řeřicha setá: Naklíčená vitaminová bomba

Díky vysokému obsahu karotenoidů je toto ovoce pomocníkem pro posílení imunitního systému, regeneraci buněk a pro zdravé oči a pokožku. Avokádo také podporuje vznik hormonu serotoninu, a pozitivně tak působí i na naši psychiku.

V obchodě a v kuchyni

Zralé avokádo by mělo být na omak jen lehce měkké. Dobře zralé avokádo má pod stopkou dužinu pěkně zelenou, zelenožlutou či nažloutlou. Nejvíce výživná část je ta těsně pod slupkou, proto avokádo neloupeme, ale raději vydlabeme. Avokádo si rozkrojíme podélně na dvě půlky, pecku odstraníme tak, že do ní lehce sekneme nožem, pootočíme a vyjmeme. Dužinu ze slupky pak stačí vydlabat lžící. Avokádo nejlépe chutná syrové do salátů, pomazánek, dipů, ale i na sladko v různých dezertech a v koktejlech.

AVOKÁDOVÉ ŘEZY

SUROVINY:

  • avokádo 1 střední kus
  • mandle 150g
  • kakao 2 lžíce (20 g)
  • datle sušené 150g
  • javorový sirup 130g i více dle chuti
  • vanilkový extrakt 1 lžička
  • máta čerstvá 1 hrst (5 g)
  • sůl špetka
  • banán 250g (bez slupky)
  • psyllium 1 lžíce (10 g)
  • olej kokosový 3 lžíce (30 g)
  • citrónová šťáva 1 lžíce

POSTUP:

Datle, mandle a polovinu kakaa důkladně rozmixujeme a rukama rozprostřeme do hladka na dno formy vyložené pečícím papírem. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a vydlabeme vnitřek, který společně s oloupanými zralými banány, 100g javorového sirupu a čerstvou mátou rozmixujeme na hladký krém. Přidáme vanilkový extrakt nebo vnitřek vanilkového lusku, špetku soli, lžíci psyllia, lžíci citrónové šťávy. Důkladně promícháme a nalijeme na krustu do formy. Necháme chvíli odležet a mezitím si připravíme polevu. Rozpuštěný kokosový tuk smícháme se zbylým kakaem, sirupem a směsí polijeme avokádovou vrstvu. Řezy uchováváme v mrazáku a vyndáme těsně před konzumací.

Psyllium místo vejce či želatiny

Psyllium je rozpustná vláknina, která po smíchání s tekutinou nabobtná a zgelovatí. Navíc prospívá trávení, navozuje rychlejší pocit nasycení a pozitivně ovlivňuje hladinu krevního cukru. 

 

Mgr. Zuzana Douchová
nutriční poradce
www.zuzanadouchova.cz 

Najdi lékárnu

Najít Vaší nejbližší lékárnu:

Použijte vyhledávací pole výše.

Lékárny Alphega od A do Z ►