Zahřejte své tělo ve znamení vůní a chutí

Letní teploty jsou tytam a nastává chladnější období roku. Prohřát organismus můžeme výběrem vhodných potravin a voňavých bylin. Které to jsou?

Zahřejte své tělo ve znamení chutí a vůní

Bylinky

Pociťujete chlad nebo máte pocit, že na vás leze nějaký ten neduh? Pak vyzkoušejte zázvor. Oddenek této rostliny má charakteristickou štiplavou chuť a vůni, používá se jak čerstvý, tak sušený nebo nakládaný. Také pomáhá mírnit zažívací potíže a může mírnit příznaky nachlazení. Nejvíce nás zahřeje zázvorový čaj, který si připravíme tak, že nahrubo nastrouhaný kořen zázvoru zalijeme vroucí vodou, necháme 10 minut louhovat, přecedíme a osladíme medem.

ČTĚTE TAKÉ: Hřebíčkovec kořenný: Poklad z Indonésie

Oteplující účinek na organismus najdeme u skořice. Není nic jednoduššího než si špetku skořice přidat třeba do kávy. Nejen skořice, ale i kardamon a hřebíček se s oblibou přidávají do lahodného svařáku či punče. Ve výčtu prohřívacích bylinek nesmí chybět květ lípy, heřmánku, černého bezu nebo mateřídoušková nať, výborné jsou jako čaje.

Blahodárného účinku bylinek v kombinaci s mořskou solí můžeme využít v koupeli. Voňavé směsi povzbudí mysl a přinášejí relaxaci. Esenciální silice z bylin pak působí na naše tělo přes prokrvenou kůži, ale zároveň i přes sliznice při vdechování par z bylinné lázně. Pro rozproudění krve přidejte do vany tymián nebo rozmarýn.

   Je alkohol opravdu vhodný pro zahřátí?

   Lidské tělo se v mrazu snaží zabránit ztrátám tepla. Sníží se přívod ohřáté krve
   do podkoží a končetin tak, aby se co nejdéle udržela stálá teplota vnitřních orgánů.
   Proto je nesmysl pít alkohol, který podkožní cévy naopak roztáhne a vede k ještě
   většímu prochladnutí.

Potraviny

Jídlo je skvělým bojovníkem proti zimomřivosti. Příjemně nás prohřeje teplá polévka, maso, vařená zelenina, pohanka a v neposlední řadě koření, jako je pepř, rozmarýn, majoránka, chilli, kurkuma nebo kari. I mezi ovocem a zeleninou najdeme „zahřívací“ druhy, byť se to na první pohled nemusí vůbec zdát.

ČTĚTE TAKÉ: Rýmovník: Bojovník proti nachlazení i hmyzu

Jedná se o jablka, hrušky, datle, mrkev, červenou řepu, česnek nebo křen. Také platí, že pokud se během dne nestíháme najíst, můžeme více pociťovat chlad. Při trávení se totiž uvolňuje z živin energie částečně také ve formě tepla. Nezapomínejme také na přísun dostatečného množství tekutin. Dehydratovaná pokožka hůře uchovává teplo.

Mgr. Andrea Štenclová Alphega lékárnice, Vítkov

Přijďte se poradit přímo do naší Alphega lékárny:
Lékárna Vítkov, Náměstí Jana Zajíce 6, Vítkov Tel.: 556 300 188

 

Najdi lékárnu

Najít Vaší nejbližší lékárnu:

Použijte vyhledávací pole výše.

Lékárny Alphega od A do Z ►