NOČNÍ CHROUPÁNÍ A MLASKÁNÍ? KAZ POJÍDÁ VAŠE ZUBY

Pokud se dostatečně nevěnujete dentální hygieně, zub vám dá vaši lhostejnost náležitě najevo. Již malé děti se straší tím, že po nocích jejich zuby pojídají zlí skřítkové a nechávají po sobě bolestivé kazy. Co ale onen kaz vlastně je?

Zubní kaz je starší než samo lidstvo. Kazy trápily již živočichy, kteří svět obývali před námi a jejichž stavba zubu byla podobná té naší. Dnes můžeme téměř s jistotou říci, že se jedná o nejčastější infekční onemocnění naší populace.

Kaz vzniká v okamžiku, kdy je narušena zubní sklovina a mikroorganismy žijící v ústech se dostanou pod její ochrannou vrstvu. Kyselé látky odvádějí ze skloviny minerální látky a bakterie pak mají volný prostor k napadení látek ostatních. Kaz postupuje přes sklovinu do zuboviny až k zubní dřeni.

 

Boj se zubním kazem

Dřeň se s kazem snaží bojovat již od jeho prvotního výskytu. Chce zbylou zubovinu zatvrdit a zároveň tvořit novou. Ne vždy je ale tento boj doveden k vítězství. Nepodaří-li se boj s kazem vyhrát, dochází k šíření velmi bolestivého zánětu i do oblasti mimo samotný zub. Mohou se začít tvořit velmi bolestivé kořenové váčky, které mohou být naplněny hnisem.

Jakmile zubní kaz vznikne, lze se ho jen těžko zbavit. Sklovina se totiž neskládá z organických látek, nemá tedy schopnost se obnovovat. Ani zubař vám zub napadený kazem nedokáže vyléčit. Kaz se

pouze vyvrtá a duté místo zaplní plombou tak, aby se kaz nemohl rozrůstat. Ve vzduchu tedy visí

otázka, zda není lepší věnovat se dostatečné prevenci.

Zuby ve středověku trhali především kováři či ranhojiči. Stomatologie se začala vyvíjet   až v 18. století na popud francouzského chirurga Pierra Foucharda.

 

Jak chránit zuby během dne?

Obecně je známé, že je vhodné čistit si zuby po každém jídle. Avšak ne ihned. Po pozření kyselých potravin či potravin s vyšším obsahem cukru bychom měli s čištěním počkat 20 až 40 minut.

Bakterie žijící v našich ústech produkují kyseliny, které mají vliv na zubní sklovinu. Proto je vhodné konzumovat mléčné výrobky, jejichž složení pomáhá ony kyseliny neutralizovat. Vhodné jsou také další potraviny: hruška, celer či sezamový olej.

Žvýkáte? Děláte dobře, avšak jedině v tom případě, kdy se do vašich úst dostane žvýkačka bez cukru. Žvýkačky bez cukru obsahují umělé sladidlo xylitol. Tato látka zabraňuje bakteriím metabolizovat cukr a vytvářet ony zmíněné škodlivé kyseliny. Kromě toho odstraňuje žvýkačka ze zubů plak.

Najdi lékárnu

Najít Vaší nejbližší lékárnu:

Použijte vyhledávací pole výše.

Lékárny Alphega od A do Z ►