Hlívá ústřičná: Chutný elixír mládí

Svět, který nás obklopuje, je plný léčivých rostlin, bylin a plodů, které vždy v mnohém dokázaly pomoci lidem s jejich zdravotním stavem – podporovaly jejich obranyschopnost a dodávaly potřebné vitaminy. Houba s názvem hlíva ústřičná je jedním z oněch zázračných výtvoru přírody.

Udivilo vás, že do rubriky Rostlina, která pomáhá byla zařazena houba? Podle staršího biologického razení houby však do říše rostlin skutečně patřily. Až později pro ně byla vyčleněna říše vlastní. Hlíva ústřičná má navíc tak blahodárné účinky na lidský organismus, že v této rubrice zkrátka nesmí chybět.

Hlíva je ceněná především díky svým schopnostem podpořit imunitní systém. Ba co více, dokáže jeho buňky přímo probudit k životu. Podporuje také činnost bílých krvinek, díky kterým stoupá naše schopnost bránit se virovým nákazám. Je bohatá na betaglukany, vitaminy, proteiny, steroly, některé mastné kyseliny a stopové prvky.

Ve výčtu látek, které se nacházejí v hlívě ústřičné, nesmí chybět ani vláknina. Tato nestravitelná složka potravy podporuje zvyšování počtu prospěšných mikroorganismu ve střevě. Rozpustná vláknina, kterou hlíva obsahuje, potom funguje jako prebiotikum – je výživou pro lactobacily, které především rozkládají cukry na kyselinu mléčnou.

 

Tip

Sušená a rozemletá hlíva skvěle zvýrazňuje chuť bábovek, dortů a koláčů. Rovněž podtrhne chuť oříšků, kokosu a ovoce.

 

 

Tato vcelku nenápadná houba, kterou si v minulosti lidé přinášeli i s její živnou půdou, aby ji mohli pěstovat přímo doma, kromě podpory celkového fungování organismu, doplňuje tělu vhodné látky, přispívá ke zvyšování energie a vitality. Je vhodná pro těhotné a kojící ženy, diabetiky (snižuje hladinu cukru v krkvi) i celiaky.

Doporučuje se konzumovat rovněž při rekonvalescenci po prodělání různých onemocnění. Hlíva příznivě ovlivňuje krevní tlak, pomáhá se zbavit bradavic, zmírňuje akné, ekzémy a přispívá při léčbě kloubních onemocnění a revmatu. Je skvělým partnerem při boji s rakovinou, upravuje trávení (poradí si se zácpou i průjmem) a v neposlední řadě uvolňuje stres a detoxikuje organismus.

Hlíva ústřičná je houbou, která skvěle chutná a navíc se muže pyšnit vysokým obsahem zdraví prospěšných látek. Díky jejímu ojedinělému složení ji často přezdíváme zázračnou houbu či elixírem mládí.

 


Průkaz totožnosti

Botanický název: Pleurotus ostreatus

Čeleď: hlívovité

Kde roste: Hlíva ústřičná osídluje dřevo a stejně jako ostatní houby miluje vlhké prostředí. Nejvíce se jí daří na kmenech listnatých stromů. Objevuje se v době od října do února. Uměle lze kulturu pěstovat na slámě či kukuřičných palicích. Nalézt ji můžeme ve všech vegetačních pásmech.

Jaké části se používají: všechny

Co obsahuje: vitaminy rady B, C, D a K, železo, draslík, fosfor, sodík, zinek, selen, bór, jód, beta 1, 3 – D glukany, mevinolin, proteiny, enzymy, steroly, aminokyseliny, mastné kyseliny, cukry od altidu a monosacharidu až po rozpustné a nerozpustné polysacharidy (např. chitin, chitosan)

 

 

 

RECEPT

Zapečené cibulové misky s hlívou

500 g hlívy ústřičné, 8 velkých cibulí, 3 lžíce strouhaného sýru, 2 lžíce másla, houbová kořenící směs

Cibule zbavené vršku dusíme 5 minut ve vodě, poté z nich lehce vybereme vnitřní vrstvy a připravíme cibulové misky. Vybranou cibuli najemno nakrájíme, osmahneme na másle a přidáme očištěnou a nakrájenou hlívu. Po 20 minutách tepelné úpravy směs ochutíme kořením na houby a naplníme jí připravené cibulové misky. Posypeme strouhaným sýrem a necháme asi 10 minut zapékat. Vhodné jako předkrm nebo příloha k masu.

 

Najdi lékárnu

Najít Vaší nejbližší lékárnu:

Použijte vyhledávací pole výše.

Lékárny Alphega od A do Z ►