Vánoční cukroví

Zkuste si letos připravit vánoční cukroví zdravěji. Díky zdravějším variantám cukroví předejdete zvýšenému krevnímu cukru, hmotnosti i výčitkám svědomí. Mám pro vás tipy a recepty, jak na zdravé pečené i nepečené cukroví.

Zdravé vánoční cukroví

Bezlepkové ořechovo-vanilkové rohlíčky

Tyto oříškovo-vanilkové rohlíčky jsou zcela bez másla, lepku a cukru. Místo másla jsem použila přirozeně tučné mleté vlašské ořechy, cukr jsem nahradila medem a rohlíčky obalila v ovesném sušeném mléce. Mouku použijte buď celozrnnou špaldovou nebo bezlepkovou pohankovou.

SUROVINY NA CCA 60KS:

  • mouka pohanková 150 g
  • ořechy vlašské 200 g
  • sůl špetka
  • med 130 g
  • vejce 1 ks
  • dřeň z jednoho vanilkového lusku nebo 1 lžička vanilkového extraktu
  • mléko ovesné sušené na obalení

POSTUP:

Nejdříve si den předem připravíme těsto. Ořechy nameleme najemno a smícháme se špetkou soli, medem, vejcem, vanilkou a vše důkladně rukou promícháme, aby se uvolnil tuk z ořechů. Postupně přisypáváme mouku a v případě, že bude těsto příliš řídké, tak dosypeme další mouku. Opět důkladně prohněteme. Těsto nejdříve ochutnejte a v případě potřeby ještě doslaďte medem. Těsto pak zabalíme do fólie a dáme přes noc do lednice odležet. Druhý den si předehřejeme troubu na 170 °C a dva plechy vyložíme pečícím papírem. Z těsta vytváříme válečky, ze kterých pak tvarujeme rohlíčky. Pečeme v troubě cca 10 až 15 minut dozlatova. Rohlíčky ještě teplé obalíme v sušeném ovesném mléce a dáme do krabice odležet do chladu. Za pár dní krásně změknou.

ČTĚTE TAKÉ: Odlehčená vánoční klasika

Kešu tyčinky

Tento recept jsem si velice oblíbila, kešu tyčinky připravuji každý rok a vždy se po nich jen zapráší. Lahodná kombinaci jemných kešu ořechů s kvalitní čokoládou vám určitě také zachutná. Jsou z celozrnné špaldové mouky a slazené medem.

SUROVINY:

  • špaldová mouka celozrnná jemně mletá 200g
  • žloutky 2ks
  • med 100g
  • špetka soli
  • kešu ořechy 200g
  • máslo 80g
  • kvalitní hořká čokoláda na polevu

POSTUP:

Polovinu kešu ořechů nasekáme v mixéru na mírně hrubo a druhou polovinu rozmixujeme úplně najemno. Přesypeme do mísy a pak přidáme mouku, špetku soli, med, žloutky a změklé máslo. Všechno rukou důkladně promícháme a vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici odležet na pár hodin, ideálně přes noc. Plech si vyložíme pečícím papírem, troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto vyndáme a necháme trochu změknout. Těsto rozdělíme na několik dílů a tvarujeme z něj dlouhé úzké válečky, které pak nakrájíme na přibližně 10cm kousky. Takto zkrácené válečky dáme na plech a mírně splácneme. Pečeme cca 10 minut. Po vychladnutí tyčinky namáčíme v rozehřáté čokoládě a necháme ztuhnout. Hotové tyčinky uložíme do krabice na cukroví a necháme odležet na několik dní před konzumací.
 

Najdi lékárnu

Najít Vaší nejbližší lékárnu:

Použijte vyhledávací pole výše.

Lékárny Alphega od A do Z ►