Slunečnice topinambur: Poznejte tajemství zdravých střev
Topinambury jsou podzemní plody jedinečného druhu slunečnice, které si na talíři zamilujete na jaře i v zimě. Jedná se o hlízy, lidově zvané židovské brambory, proslulé zejména vysokým obsahem zdraví prospěšné látky inulin, kterou ocení především diabetici.
Název této rostliny je odvozen od jména indiánského kmene Topinambů, od nichž je v 16. století získali francouzští námořníci a kolonisté v Brazílii. Rostlina je nenáročná na pěstování a hlízy je možné sklízet až dvakrát do roka.
Ne nadarmo se říká, že střeva jsou náš druhý mozek. Dobrá funkce střev totiž může ovlivnit imunitní systém. Konzumace topinamburů může napomoci tvorbě probiotických bakterií důležitých pro zdravou střevní mikroflóru. Topinambury také mohou podpořit vstřebávání vápníku z potravy a diabetici ocení zejména jejich pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Inulin zároveň brání rychlému trávení sacharidů v tenkém střevě.
Ze zahrady na talíř
Jak chutnají topinambury? Po uvaření se jejich chuť přibližuje slunečnicovým semínkům. Můžeme je připravit na mnoho způsobů. Tento recept na rychlý podzimní krém plný vitaminů ocení každý. V hrnci rozehřejte polovinu másla a krátce na něm opečte topinambury spolu s cibulí a tymiánem. Zalijte vývarem a přiveďte k varu, přidejte brambory a vše uvařte doměkka. Nakonec vmíchejte smetanu. Sundejte z plotny, vylovte tymián, přidejte zbylé studené máslo a rozmixujte dohladka. Přeceďte přes cedník a dochuťte. Kořenovou zeleninu orestujte a přidejte ji při podávání ke krému. Výživnou večeři máte připravenou za chvíli.
Topinamburový krém
Suroviny:
- 100 g másla
- 400 g topinamburů
- 100 g cibule
- 3 snítky čerstvého tymiánu
- 1 l zeleninového či kuřecího vývaru
- 1 středně velká brambora
- 300 ml smetany ke šlehání
- sůl a pepř
- kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel) dle chuti
Průkaz totožnosti:
- Botanický název: Helianthus tuberosus
- Čeleď: hvězdnicovité
- Kde roste: Pochází z Ameriky. Rostlina je nenáročná na podmínky prostředí, snáší vlhké i suché polohy. Hlízy nejsou poškozovány ani silnými mrazy. U nás zplaňuje zejména na březích řek,v příkopech, na mezích i na místech nedávných zemních prací.
- Které části se používají: hlíza
- Co obsahuje: inulin, železo, křemík, zinek, hořčík, draslík, fosfor a vápník, vitaminy skupiny B a C, vlákninu, aminokyseliny