Řeřicha setá: Naklíčená vitaminová bomba
Proč by tato jednoletá bylinka neměla chybět především v zimních měsících i u vás doma? Nevyžaduje pěstování v substrátu, její lehce pikantní chuť dochutí každý pokrm a obsahuje řadu prospěšných látek, které vaše tělo ocení.
Řeřicha setá dorůstá do výšky až 40 cm. Květe drobnými bílými květy, které jsou ale málokdy k vidění, ke konzumaci se totiž sklízí po několika dnech od vyklíčení.
Zasadit ji můžete klasicky do květináče, ale protože se jejím semínkům dobře daří při pokojové teplotě, vyzkoušet můžete také klíčení, ke kterému není zapotřebí hlína. Naklíčením semen se podstatně zlepšuje jejich stravitelnost a obsah vitaminů. Zrno produkuje celou řadu hodnotných látek, které náš organismus potřebuje zvláště v chladných měsících roku, kdy míváme na talíři méně čerstvých potravin.
ČTĚTE TAKÉ: Rýmovník: Bojovník proti nachlazení i hmyzu
Řeřicha může stimulovat činnost žlučníku a jater, proto je ideálním doplňkem tučnějších a těžších jídel, pomůže s jejich trávením. Tato bylinka obsahuje především vitamin C, E, B a také betakaroten. Je rovněž významným zdrojem minerálních látek, zejména železa, hořčíku, draslíku, jódu a vápníku, a bílkovin.
Jak si vypěstovat domácí úrodu
Na hlubší tácek dejte vrstvu buničité vaty. Vatu důkladně namočte, může pod ní zůstat i milimetrová vrstva vody. Semínka totiž z počátku natáhnou hodně tekutiny. Na podložku rovnoměrně rozsypte semínka řeřichy tak, aby se nepřekrývala, a aby ani nebyla těsně u sebe. Alespoň dvakrát denně vlhčete rozprašovačem, jen pozor, semínka nesmí být ponořená ve vodě, jinak zplesniví. Za pár dní uvidíte několikacentimetrové zelené výhonky, které stačí ostříhat nůžkami a průběžně sklízet vypěstovanou úrodu dle potřeby.
Výborná je s chlebem a pomazánkou, jako ozdoba na přílohy, do polévek, k masu, jednoduše ji přidejte k jídlům společně se zeleninou.
Ke klíčení používejte vždy semena v bio kvalitě, která nebyla ošetřena pesticidy ani jinými látkami.
Průkaz totožnostiBotanický název: Lepidium sativum Čeleď: brukvovité Kde roste: Řeřicha má původ na Blízkém východě, odkud se již ve starověku rozšířila Které části se používají: semena a mladé čerstvé výhonky Co obsahuje: vitaminy, kyselinu listovou, nasycené mastné kyseliny, vlákninu, |
Najdi lékárnu
Použijte vyhledávací pole výše.
Lékárny Alphega od A do Z ►