Polenta: Polentová nádivka

Polenta se vyrábí z kukuřičné  instantní  mouky nebo  kukuřičné  krupice. Kromě  kaše  z ní  můžete udělat  placky,  knedlíky, nádivku  nebo  ji  použít i na sladko.  Je  přirozeně bezlepková  a lehce stravitelná.

Polenta a Polentová nádivka

Tato potravina je bohatým zdrojem vitaminů skupiny B podporující správnou funkci metabolismu, nervové a mozkové činnosti. Rovněž je zdrojem vlákniny, která nás dobře zasytí a podporuje správnou činnost trávicí soustavy. Z minerálů obsahuje převážně vápník, draslík, železo a fosfor.

ČTĚTE TAKÉ: Avokádo jako výživová bomba: Avokádové řezy

Polenta je k dostání v prodejnách se zdravou výživou i v běžných supermarketech. Instantní polenta je hotová za pár minut, zatímco ta z kukuřičné mouky se vaří cca 45 minut za důkladného míchání. Polenta má při vaření tendenci hrudkovatět a připalovat se, míchejte proto intenzivně po celou dobu varu. Z tohoto důvodu osobně používám raději instantní variantu. Polenta má sama o sobě jemnou kukuřičnou chuť. Pokud jí chcete dochutit, skvěle se do ní hodí česnek, olivový olej, provensálské koření, sušená rajčata a olivy. Můžete ji ale také připravit například s tvarohem, ovocem a medem.

Polentová nádivka

Velikonoční nádivka nazývaná také hlavička, svítek či sekanice se tradičně podává na Bílou sobotu. Nejčastěji se připravuje z vajec, bílého pečiva, uzeného masa a zelených bylinek. Protože klasická nádivka obsahuje vysoké množství tuku a bílé mouky, připravila jsem zdravější alternativu z kukuřičné polenty, libové šunky, petrželky, celozrnného pečiva, a to vše bez přidaného tuku a vajec, kterých si během Velikonoc užijeme stejně dost.

POLENTOVÁ NÁDIVKA

SUROVINY:

  • polenta instantní v sypkém stavu 200g
  • chléb toastový celozrnný 70g
  • cibule 1ks
  • česnek 3 stroužky
  • olej olivový 2 lžíce
  • šunka dušená 200g
  • petrželová nať 200g
  • pepř špetka
  • sůl špetka
  • oříšek muškátový špetka 

POSTUP:

Předehřejeme troubu na 180 °C. Na 1 lžíci oleje zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli a česnek. Pak přidáme šunku pokrájenou na kousky a krátce opečeme. Směs necháme vychladnout. Toastový chléb nakrájíme na kostičky. Polentu vysypeme do mísy a zalijeme cca 0,5 litrem vody a důkladně rozmícháme. Polentu smícháme s chlebem a šunkovou směsí, 1 lžíci oleje a přidáme nadrobno pokrájenou petržel, na závěr okořeníme. Vše důkladně spojíme. Pokud je těsto příliš suché, můžeme postupně přidat další vodu. Těsto vlijeme do formy vyložené pečícím papírem a dáme péct do trouby na cca 60 minut. Nádivku necháme alespoň přes noc v lednici ztuhnout a uležet. 

Mgr. Zuzana  Douchová,
nutriční poradce
www.zuzanadouchova.cz

Najdi lékárnu

Najít Vaší nejbližší lékárnu:

Použijte vyhledávací pole výše.

Lékárny Alphega od A do Z ►