Odlehčená vánoční klasika

Vyzkoušejte letos kapra s bramborovým salátem připravit jinak. Nemusíte se vzdávat obalované ryby ani majonézy, stačí použít zdravější ingredience a vytvoříte výborné jídlo pro sebe i blízké.

Odlehčená vánoční klasika

Kapr má na sladkovodní rybu poměrně vysoký obsah omega 3 mastných kyselin a je zdrojem plnohodnotných a lehce stravitelných bílkovin. Smažením a obalováním v klasickém trojobalu se však ze zdravého kapra stává příliš tučný a těžce stravitelný pokrm. Smažení tak zkuste vyměnit za opékání na trošce rostlinného oleje určeného pro tepelnou úpravu nebo pečení v troubě. Klasickou strouhanku můžete nahradit celozrnnou, nebo obalujte rybu v mandlích či semínkách.

ČTĚTE TAKÉ: Jak v zimě nepřibrat: Co  jíst o svátcích?

Do bramborového salátu přidejte více zeleniny a méně uzenin, které jsou zdrojem dalších živočišných tuků a cholesterolu. Klasickou majonézu nahraďte light verzí, která má o polovinu méně tuků, nebo nastavte klasickou majonézu bílým polotučným jogurtem.

Obalovaný kapr s bramborovým salátem

Tento recept je zdravým kompromisem. Ryba je sice obalená ve strouhance, ale v celozrnné. Místo klasického  trojobalu  jsem  použila  pouze marinádu z jogurtu a citrónové šťávy. Jogurt a citrón navíc zbavují kapra nepříjemného rybího zápachu. Kapra stačí do marinády naložit a pak obalit ve strouhance. Vejce ani mouka nejsou potřeba. Na opečení jsem potřebovala pouze lžíci rostlinného oleje. Na salát jsem použila více zeleniny a majonézu light s dijonskou hořčicí jako zálivku. Oproti klasické verzi tak ušetříte o polovinu  méně tuků a kalorií a svůj organismus zbytečně nezatížíte smaženým a tučným pokrmem, naopak dodáte tělu potřebné bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky.

SUROVINY NA 2 PORCE:

  • filet kapra 2ks 300g
  • strouhanka celozrnná 50g
  • jogurt bílý 100g
  • citrónová šťáva 2 lžíce
  • sůl a pepř dle potřeby
  • brambory na salát 250g
  • hrášek sterilovaný 100g
  • mrkev 100g
  • celer bulva 100g
  • petržel kořen 40g
  • šalotka či cibule 1ks
  • okurky sterilované 30g
  • hořčice dijonská 2 lžíce
  • majonéza light 60g
  • olej olivový nebo řepkový 2 lžíce

POSTUP:

Připravíme si marinádu z jogurtu, lžíce citrónové šťávy, soli a pepře. Filet kapra marinujeme alespoň hodinu v lednici. Brambory a kořenovou zeleninu uvaříme ve vodě či v páře, poté vychladlé nakrájíme na malé kostičky. Smícháme s pokrájenou šalotkou, okurkami a hráškem. Dochutíme majonézou light, dijonskou hořčicí a lžící citrónové šťávy. Salát necháme v lednici uležet. Marinovaného kapra obalíme v celozrnné strouhance a na oleji opečeme.

Mgr. Zuzana Douchová
nutriční poradce 

Najdi lékárnu

Najít Vaší nejbližší lékárnu:

Použijte vyhledávací pole výše.

Lékárny Alphega od A do Z ►