Je konzumace potravin vždy bez rizika a vzniku zdravotních potíží?

V současné době se na trhu setkáváme se stokrát větším množstvím potravin, včetně doplňků stravy, než tomu bylo koncem minulého století. Jejich počet se odhaduje na 350 tisíc. Přibývá také pokusů falšování potravin. Všechny „nové“ potraviny nelze z hlediska působení na lidský organismus předem nezávisle otestovat, což může vést k ohrožení, nebo i poškození zdraví konzumentů.

Celosvětově již byla popsána řada případů, kdy se u spotřebitelů po konzumaci „nových“ potravin, včetně doplňků stravy, objevily nečekané, v některých případech až skutečně vážné zdravotní obtíže.

Situaci v ČR sleduje systém Nutrivigilance

Tento systém, v překladu systém zdravotní bdělosti nad potravinami, funguje v České republice od roku 2015. Jeho podstatou je sběr a hodnocení informací o nežádoucích reakcích po konzumaci potravin (zejména potravin nového typu, doplňků stravy, potravin obsahujících přídatné látky, tzv. „éčka“). Informace tohoto typu mohou do systému hlásit nejen odborníci (lékaři, farmaceuti, nutriční terapeuti…), ale kdokoliv z řad široké veřejnosti.

Za dobu jeho existence již byla nahlášena řada obtíží, například bolest hlavy, kloubů, svalů, břicha, alergické reakce (vyrážka, otok hrdla…), nevolnost, průjem, zácpa, zvracení, žaludeční křeče či krvácení do trávicího traktu. Příklady výše uvedených reakcí se objevily po konzumaci jak klasických potravin, tak doplňků stravy obsahujících např. rostlinu Kudzu, Chlorellu, Spirulinu nebo výtažek houby Reishi. Všechny obtíže vymizely vždy po vyřazení potraviny z jídelníčku a u nikoho nedošlo k vážnému poškození zdraví. (Podrobnější a aktuální informace naleznete na webových stránkách nutrivigilance.szu.cz.)

Mám zdravotní potíže po konzumaci potravin. Co teď?

Neočekávané reakce po potravinách se mohou objevit náhle, s odstupem času, po jednorázové i opakované konzumaci. Zdravotní obtíže je v první řadě doporučeno konzultovat s vaším ošetřujícím lékařem, který dokáže odborně posoudit příčinu potíží a zajistit nejvhodnější způsob jejich řešení.

Na vašich zkušenostech skutečně záleží

Přispějte k ochraně zdraví nejen svých blízkých, ale i všech spoluobčanů, a oznamte své zdravotní obtíže po konzumaci potravin včetně doplňků stravy buď osobně, nebo prostřednictvím odborníka (lékař, lékárník, jiný zdravotník, pracovník krajské hygienické stanice apod.) do systému Nutrivigilance.

Díky systému jsou informace centrálně sbírány, porovnávány s ostatními (i zahraničními) případy a vyhodnocovány. Ukáže-li hodnocení, že by mohlo být ohroženo zdraví většího počtu občanů, jsou informace ihned předány orgánům ochrany veřejného zdraví (Ministerstvo zdravotnictví České republiky, krajské hygienické stanice), které podniknou kroky k zajištění ochrany zdraví vás spotřebitelů.

Ohrožením většího počtu občanů nejsou myšleny individuální reakce alergického původu (alergie na ořechy apod.), potíže vzniklé v důsledku konzumace potraviny, která je zkažená či prošlá, a v důsledku překročení doporučené dávky (např. u doplňků stravy). Případné dotazy směřujte na adresu: nutrivigilance@chpr.szu.cz.

 

Jak nahlásit zdravotní obtíže do systému Nutrivigilance?

1. vyplněním online formuláře zde

2. vyplněním tištěného formuláře (vzor zde), který zašlete na adresu:

Centrum zdraví, výživy a potravin

Státní zdravotní ústav, Palackého 3a, 612 42 Brno

3. telefonicky pracovníkům Státního zdravotního ústavu: +420 515 577 512/511

 

Mgr. Svatava Bischofová,

prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc.

Centrum zdraví, výživy a potravin, Státní zdravotní ústav, Brno

Najdi lékárnu

Najít Vaší nejbližší lékárnu:

Použijte vyhledávací pole výše.

Lékárny Alphega od A do Z ►