Mungo fazole: Neobyčejný zdroj bílkovin

Mungo fazole jsou luštěniny pocházející z Indie. V naklíčeném stavu vynikají specifickou chutí, kterou okouzlí i ty, kteří běžně luštěniny nevyhledávají. Výborné jsou do salátů či jako doplněk mnoha jiných i tepelně upravených pokrmů.

Mungo fazole

Plody této jednoleté teplomilné rostliny mají nejčastěji olivově zelenou barvu a prodávají se obvykle celé, loupané nebo půlené. V některých obchodech můžete sehnat také naklíčené výhonky, stejně jako u ostatních druhů luštěnin se totiž obsah cenných látek v mungo nakličováním významně zvyšuje.

Protože mungo snadno klíčí, není problém si je jednoduše připravit doma vždy, když máte chuť. Přestože se jedná o hodnotnou potravinu, nemělo by se to s její konzumací přehánět. Doporučuje se maximálně hrst čerstvých klíčků denně.

ČTĚTE TAKÉ: Slunečnice topinambur: Poznejte tajemství zdravých střev

První zmínka o konzumaci naklíčených fazolí mungo pochází z období kolem roku 3000 př. n. l. z Číny. Je zároveň prvním záznamem o klíčcích a výhoncích rostlin používaných jako součást potravy člověka.

Pozitivní vliv na zdraví

Fazole mungo obsahují mnoho důležitých vitaminů, minerálů, omega 3 a omega 6 nenasycených mastných kyselin, rovněž mohou podpořit obranyschopnost organismu a dobrý stav trávící soustavy. Najdeme v nich také vápník, hořčík, železo, kyselinu listovou, bílkoviny, draslík a vlákninu.

     Jaké fazole rozhodně neklíčit?

Klasické fazole (bílé, červené, černé) se nenakličují, ani se syrové nekonzumují! Obsahují totiž pro lidský organismus nebezpečné látky, které se zničí jedině vařením. Mungo fazolky představují výjimku. 


Kromě toho mohou podpořit hubnutí, neboť dodávají pocit sytosti. Pomáhají také se snižováním hladiny škodlivého LDL cholesterolu, čímž se mohou podílet na prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Navíc dovedou chránit před volnými radikály a mohou údajně pomoci i při rakovině, přičemž byl částečně prokázán pozitivní vliv při nádoru tlustého střeva. Mungo fazole mají nízký glykemický index a jen pozvolna po jídle zvyšují hladinu cukru v krvi. Tím prospívají zejména diabetikům. 

Co je naklíčená luštěnina?

Luštěniny jsou v suchém stavu semínka, jako ze všech semínek i z nich lze vypěstovat novou rostlinu. Když jsou semena suchá, spí, nerostou, protože pro svůj růst a vývoj nemají vhodné podmínky. Teprve ve chvíli, kdy se semínko ponoří do vody nebo navlhne, se aktivuje poměrně složitý biochemický proces, při kterém vzniká množství cenných látek pro lidský organismus.

Klíčit můžete také například červenou čočku a cizrnu, ale pozor, musí se jednat neloupané celé luštěniny. Loupaná semínka a luštěniny nenaklíčí, protože mohou být poškozená zpracováním a mechanickou manipulací. 

Najdi lékárnu

Najít Vaší nejbližší lékárnu:

Použijte vyhledávací pole výše.

Lékárny Alphega od A do Z ►