Doručení do lékárny zdarma při objednávce nad 299Kč. Více informací
Doručení do lékárny zdarma při objednávce nad 299Kč. Více informací
Kategorie
    Značky
      Produkty
        Blog
          Nenalezeny žádné produkty.

          Střevní chřipka: Co pomůže na zvracení a průjem?

          PharmDr. Lenka Zemanová
          PharmDr. Lenka Zemanová 
          11.04.2022

          Nepříjemná střevní chřipka, odborně nazývaná gastroenteritida, je akutní zánět trávicího ústrojí, který zasahuje žaludek a tenké střevo. Bývá virového nebo bakteriálního původu. Typické pro toto onemocnění je velmi krátký průběh. Inkubační doba střevní chřipky se pohybuje v rozmezí od několika hodin do pěti dnů.

          Střevní chřipka se projevuje bolestí břicha, průjmem nebo zvracením. Objevuje se zvýšená teplota, pacient se cítí slabý a bývá dehydratovaný. Objevuje se velmi časté nutkání na wc. Z důvodu dehydratace bývá střevní chřipka u malých dětí, zejména u kojenců, velmi vážným zdravotním stavem. Je důležité dodržovat pitný a dietní režim. V žádném případě se pacientovi nesmí podávat mléko. Pokud onemocní kojenec, je bezpodmínečně nutná hospitalizace v nemocnici.

          Příčiny

          Nejčastější příčinou je kontakt s infikovanou potravinou nebo nápojem. Střevní chřipku mnohdy vyvolává zkažené nebo prošlé jídlo. Často také nedůsledně omyjeme kupované ovoce a zeleninu. Za nákazou může být rovněž nedostatečná hygiena. Stačí zdánlivá drobnost, třeba když si po návštěvě supermarketu neumyjeme ruce. Určité formy tohoto onemocnění se přenáší vzdušnou cestou.

          Prevence střevní chřipky

          Osobní hygiena je základ. Po návštěvě toalety si důkladně umyjeme ruce, riziková jsou také místa s větší koncentrací osob, jako jsou čekárny u lékařů, koncertní sály a divadla. Pokud onemocní někdo z naší rodiny, nesdílíme s ním společné ručníky a osušky. Před vařením se přesvědčíme, že suroviny nejsou prošlé. Ovoce a zeleninu doporučuji omývat ve vodě se lžící octa nebo několika kapkami grepového extraktu. Pro tyto účely existuje sprej s grepovým extraktem, který si můžete do kuchyně zakoupit.

          PharmDr. Lenka Zemanová radí
          Při střevní chřipce doporučuji užívat lactobacily v kombinaci s kvasinkou Sacharomyces
          boulardii. Vyrovnávají přirozené prostředí ve střevech a inaktivují bakteriální toxiny.
          Tuto kvasinku objevil francouzský mikrobiolog v Indočíně, kde místní obyvatelé, kteří
          popíjejí čaj z liči, nebyli postiženi cholerou v době její epidemie. Liči obsahuje kvasinku,
          která je již od 50. let používaná v prevenci i léčbě průjmových onemocnění. V současné
          době se při léčbě průjmu doporučuje přípravek Enterol, který tuto kvasinku obsahuje, a také kombinované přípravky, jako je například Biopron forte.


          Neméně důležité je během celého roku 
          posilovat imunitu, pomoci mohou doplňky stravy z hlívy ústřičné a užívání laktobacilů, které zajišťují dostatečnou ochranu střevní stěny.

          Pomohou bylinné čaje

          Léčba střevní chřipky se odvíjí od druhu nákazy. Jestliže se jedná o virové onemocnění, pak si většinou vystačíme pouze s dietou. První den, kdy je průběh onemocnění nejsilnější, je doporučeno se zcela vyhnout jídlu a konzumovat pouze tekutiny, jako jsou neperlivé minerální vody a slabý černý čaj. Výborný je bylinkový čaj Tormentan s obsahem borůvky, nátržníku, krvavce, heřmánku, šalvěje, máty a lékořice. Tato směs ulevuje od křečí a díky tříslovinám zastavuje průjem. Při velké ztrátě tekutin podáváme rehydratační roztoky s obsahem glukózy a minerálů, jako je sodík a draslík. Tento roztok doplní vodu, energii a minerální látky.

          Pomoci může podávání vychlazeného a „vybublinkovaného“ originálního colového nápoje. Obsahuje například muškátový oříšek a skořici, které podporují trávení a mohou mírnit žaludeční nevolnost. Blahodárný účinek není náhodný, nápoj totiž umíchal v 19. století lékárník John Penderton s úmyslem podávat ho na předpis pacientům s bolestmi žaludku a ledvin.

          Dietní opatření

          Druhý den se příznaky onemocnění již zmírňují, proto můžeme začít podávat suché bílé pečivo, dušenou mrkev a suchary. Postupně se vracíme k běžné stravě, přidáváme nemastná jídla, která nezatěžují trávicí systém. Z masa je vhodné kuřecí, králičí, krůtí maso a dietní libová šunka. Z příloh volíme brambory, rýži a těstoviny. Mezi nevhodné potraviny patří celozrnné pečivo, koláče, nadýmavá zelenina, plísňové sýry, smetana a smetanové sýry. Pokud je střevní chřipka bakteriálního původu, rovněž dodržujeme dietu, a navíc podáváme živočišné uhlí nebo Smectu v prášku.

          Vyzkoušejte homeopatika

          Homeopatickým lékem první volby je Arsenicum album 15 CH. Podává se po třech hodinách první den a následně 2x denně 5 granulí. Je vhodný i u průjmů ze zkažených a prošlých potravin. Pokud průjem doprovází křečovité bolesti břicha, podáváme navíc Magnesia phosphorica 9 CH 3x denně 5 granulí.
          Nenechte si letní období zkazit střevními problémy. Dbejte na osobní hygienu a vždy kontrolujte, jaké jídlo konzumujete.

          Doporučené články

          Košík obsahuje nepovolené položky

          Zobrazit košík
          Zobrazit košík

          Zboží bylo přidáno do porovnání

          Prosím čekejte...
          Objednávku nelze dokončit, zkuste to prosím později