Jak v zimě nepřibrat: Co  jíst o svátcích?

V zimním období potřebujeme přirozeně  více  kaloricky bohatší a výživnější stravu. Nedostatek slunce a pohybu na čerstvém vzduchu v nás také může více vyvolávat pochmurné  nálady, proto v zimě máme také větší chutě na sladké a tučné jídlo, abychom se psychicky cítili lépe.To však neznamená, že musíme přibrat několik kilo navíc a pak  to svádět na Vánoce. Stačí si umět vybrat ty správné potraviny, které zasytí, zahřejí a dodají nám energii a dobrou náladu. Důležitá je kvalita a ne kvantita, což platí i přes vánoční svátky.

Jak v zimě nepřibrat Co jíst o svátcích?

Zimní čas by měl být časem odpočinku, zastavení se a doplnění energie a živin. Organismus přirozeně potřebuje více energie na produkci tepla, více tuků na ochranu orgánu před zimou a více vitaminů a minerálů pro posílení imunity. Poslouchejte své tělo, co právě v zimním období potřebuje.

Omezte na chvíli příjem ochlazujících potravin  –  syrová  zelenina,  exotické ovoce, mléčné výrobky, chlazené nápoje a zmrzliny, a více odpočívejte. Dbejte také na odlišnou přípravu jídel než v létě. V zimě je lepší připravovat pokrmy vařené a tepelně upravené. V kuchyni pracujte se zázvorem, skořicí, chilli, hřebíčkem či kardamomem, tato koření vám pomohou prohřát organismus.

Pestrost jako základ

V zimním jídelníčku by měly být zastoupeny všechny živiny. Komplexní sacharidy nám dodají energii a dobrou náladu. Mezi nejvhodnější zdroje patří všechny obiloviny, ideálně celozrnné, jako je pšenice, žito, rýže, oves, těstoviny, bulgur, kuskus, jáhly a pohanka.

Z obilovin připravíme různé slané kaše s vařenou zeleninou, nebo na sladko se sušeným  ovocem  a medem. Klasické müsli a syrové ovesné vločky přes zimní období nahraďte teplou ovesnou nebo jahelnou kaší se skořicí.

Nezapomínejte přidávat do pokrmu ani zdroje kvalitních bílkovin – vařené maso, luštěniny, vejce a ryby. Tuky jsou dalším významným zdrojem energie, proto konzumujte častěji tučnější ryby, ořechy a různá semínka.

ČTĚTE TAKÉ: Odlehčená vánoční klasika

Tekutiny je nutné doplňovat i v zimě, přestože nemáme takovou žízeň jako v létě. Skvělým zdrojem jsou polévky, nejlépe hutné luštěninové a vývary. Také pitím teplých čajů můžete výrazně prospět svému organismu. Ideálním zimním čajem je zázvorový s citrónem a medem.

Ovoce a zelenina pro obranyschopnost

Pro posílení imunity je nezbytné zvýšit příjem ovoce a zeleniny. Vybírejte sušené ovoce a sezónní jablka a hrušky. Ze zeleniny je ideální kořenová zelenina, zelí, brambory,  růžičková kapusta nebo červená řepa. Skvělou volbou je i nakládána fermentovaná zelenina, která obsahuje probiotické kultury posilující imunitu. Pracujte také s česnekem, cibulí a zázvorem, které mohou pomoci v prevenci a léčbě nachlazení.

Jak na zdravé vánoční cukroví

Zkuste si letos připravit vánoční cukroví zdravěji. Naučím vás, jak omezit nebo zcela vynechat klasickou bílou mouku, máslo i cukr, a přesto si na cukroví pochutnat. Díky zdravějším variantám cukroví předejdete zvýšenému krevnímu cukru, hmotnosti i výčitkám svědomí. Mám pro vás tipy a recepty, jak na zdravé pečené i nepečené cukroví. Připravila jsem pro vás také recepty vhodné pro štědrovečerní večeři.

Tipy, jak na vánoční cukroví

  1. MOUKA NENÍ JEN PŠENIČNÁ
    U klasického pečeného cukroví vyměňte nebo alespoň z části nahraďte bílou pšeničnou mouku za mouku špaldovou, pšeničnou celozrnnou nebo bezlepkovou pohankovou. Bílá pšeničná mouka neobsahuje žádné cenné vitaminy, minerály ani vlákninu, zdravější mouky však ano. Navíc přemíra bílé mouky destabilizuje hladinu cukru v krvi, zvyšují se nám tak chutě na sladké a zhoršuje trávení.
     
  2. SLADKÁ CHUŤ BEZ BÍLÉHO CUKRU
    Bílý cukr nahraďte medem, přírodními sirupy (javorový, agávový, rýžový), stévií, nebo alespoň výrazně redukujte jeho množství. Bílý cukr má při pečení jednu jedinou výhodu, že je konzervantem a pečivo tak vydrží déle než při použití přírodních sladidel, které bychom měli spotřebovat do cca dvou týdnů. Zdravější cukroví tak jednoduše nemusíme péct ve zbytečně velkém množství, které pak dojídáme ještě dlouho po svátcích.
     
  3. VÝBĚR TUKU
    Zkuste při pečení omezit máslo nebo použít rostlinné tuky či mleté ořechy, které jsou plné zdravých nenasycených mastných kyselin.
     
  4. OŘECHY, OVOCE A SEMÍNKA
    U nepečeného cukroví používám jako základ jakékoli ořechy, semínka, sušené ovoce a přírodní sladidla, např. med či melasa. Takto vyrobené cukroví je přirozeně bezlepkové a bezlaktózové.
     
  5. VHODNÝ ZÁKLAD NA TĚSTO
    Med a sušené ovoce jsou skvělým pojidlem a zdrojem vlákniny, antioxidantů, minerálů a vitaminů. Ořechy a semena zase výborným zdrojem nenasycených mastných kyselin a draslíku, které jsou prospěšné pro naše srdce a cévy. Rozmixováním všech těchto ingrediencí získáte lepkavou hmotu, kterou navlhčenýma rukama zapracujete do požadovaného tvaru – ideálně do malých kuliček, které následně obalíte například v kokosu, skořici, kakau či semínkách.

Mgr. Zuzana Douchová
nutriční poradce
www.zuzanadouchova.cz

Najdi lékárnu

Najít Vaší nejbližší lékárnu:

Použijte vyhledávací pole výše.

Lékárny Alphega od A do Z ►