Hřebíčkovec kořenný: Poklad z Indonésie

Hřebíčkovec je strom dosahující výšky přes 10 metrů. Nejstarší spisy o jeho plodech, hřebíčku, jsou dochovány z antické Číny zhruba ze 3. století před naším letopočtem. Je nepostradatelnou přísadou do perníků, vánočního cukroví a svařeného vína.

Hřebíček pochází z Moluckých ostrovů. Během středověku jej dováželi do Evropy především arabští obchodníci, jeho hodnota se vyvažovala zlatem. V 16. století už byl v Evropě všeobecně známým a cenným obchodním artiklem.

Hřebíčkovec kořenný: Poklad z Indonésie

Pokud do hřebíčku mírně rýpneme, měl by vyloučit malé množství oleje. Hřebíček s tmavě hnědou či dokonce černou hlavičkou je závadný nebo příliš starý.

Místo v lidovém léčitelství

Hřebíček se nejčastěji využívá jako koření. Má ale výrazné desinfekční a místně znecitlivující účinky. Lze jej využít jako účinnou příměs kloktadel. Hřebíčková silice může tlumit citlivost i bolestivost zubního nervu. Může být obsažen v protirevmatických mastech. Podáván inhalační formou desinfikuje dýchací cesty a podporuje léčbu průduškových zánětů. Žvýkání této rostliny osvěžuje dech, čaj z hřebíčku může ulevit při nevolnosti.

ČTĚTE TAKÉ: Rakytník Řešetlákový: Vaše každodenní prevence

    Tinktura na kloktání

    Příprava: 
    10 g hřebíčku se skořicí se naloží do cca 0,5 l lihu a ponechá se asi 2 týdny macerovat
    za studena, během louhování několikrát protřepeme.
    Macerát se přecedí a dávkuje se po kapkách.
    Hlavní složkou hřebíčkové silice je sloučenina eugenol, která má lokálně-anestetické a
    antiseptické účinky.

Oblíbené dochucovadlo

Hřebíček má lehce ostrou až nasládlou chuť a velmi intenzivní vůni. Dodává zvláštní aroma zvěřině, drůbeži, masitým a rybím pokrmům, uzeninám a marinádám. Drcený hřebíček je jednou z přísad indické směsi koření garam masala. Zjemňují se jím sladká jídla, patří i do pečiva a punče. Jeho sušené květy se používají mleté nebo celé. Hřebíčkovou esencí se také konzervují některé pokrmy.

Hřebíček je sušený kalich s poupětem hřebíčkovce kořenného. 

    Průkaz totožnosti:

    Botanický název: Syzygium aromaticum
    Čeleď: myrtovité
    Kde roste: Hřebíčkovec pochází z Indonésie, kde tvořil celé samorostlé lesy.
    Vyžaduje slunné teplé místo s vlhkou propustnou půdou a nemá rád vítr.
    Které části se používají: květy
    Co obsahuje: vonné silice, pryskyřice, třísloviny, flavonoidy, éterický olej, vitamin E
 

 

 

Najdi lékárnu

Najít Vaší nejbližší lékárnu:

Použijte vyhledávací pole výše.

Lékárny Alphega od A do Z ►