Mezizubní kartáčky TePe v akci 2+1 Více informací
Mezizubní kartáčky TePe v akci 2+1 Více informací
Kategorie
    Značky
      Produkty
        Blog
          Nenalezeny žádné produkty.

          Hrášek a cizrna v hlavní roli

          Mgr. Zuzana Douchová
          Mgr. Zuzana Douchová 

          Vyzkoušejte cizokrajnou, osvěžující a výživnou pomazánku ze zeleného hrášku a cizrny s čerstvou mátou. Hummus je studený pokrm, oblíbený je zejména v oblasti Středního východu, ale rozšířil se do celého světa.

          Hrášek je výborným zdrojem vlákniny, vitaminů C, B, betakarotenu, hořčíku, fosforu, vápníku a železa. Jeho šťavnatá a přirozeně sladká chuť krásně vynikne v kombinaci s čerstvou mátou. Aby si mražený hrášek zachoval co nejvíce živin a krásné zelené barvy, tak ho jen pár minut krátce povařte a následně propláchněte ve studené až ledové vodě.

          Cizrna zase zajistí pokrmu dostatek bílkovin a další řadu vitaminů a minerálů. Patří mezi nejkvalitnější luštěniny díky optimálnímu složení všech důležitých živin. Je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, železa, fosforu, draslíku, vápníku a zinku. Může pomáhat snižovat cholesterol, podporuje imunitu, nervovou soustavu, trávení a může působit preventivně při kardiovaskulárních onemocnění.

          V obchodě je cizrna k dostání v suchém stavu nebo již uvařená v konzervě. Sterilovaná cizrna je vhodná ke zpracování okamžitě, syrovou cizrnu je nutné namočit do vody nejméně na 12 hodin před vařením. Vodu jednou až dvakrát vyměníme a pak cizrnu vaříme do měkka opět v čisté vodě 1-2 hodiny při mírném varu. Solíme až ke konci vaření a pak upravujeme dle chuti.

          Další důležitou ingrediencí a zdrojem zdravých tuku je sezamová pasta tahini, která se vyrábí našleháním sezamových semínek. Sezam je vynikajícím zdrojem esenciálních mastných kyselin, vlákniny, vitaminů skupiny B, vápníku, hořčíku, zinku a selenu. Tahini pastu můžete využít ještě jako dip, samotnou pomazánku k pečivu, do salátového dresinku nebo i na sladko do snídaňových kaší a jogurtu.

          Hráškový hummus

          SUROVINY:

          hrášek čerstvý bez lusků 350 g, cizrna vařená 260 g, česnek syrový 2 stroužky, tahini pasta 4 lžíce, citronová šťáva 2 lžíce, máta čerstvá hrstka, olej olivový 2 lžíce, pepř mletý špetka, sůl 1 lžička

          POSTUP:

          Čerstvý nebo mražený hrášek spaříme minutu ve vroucí vodě a pak propláchneme ve studené vodě. Necháme vychladnout a dáme do mixéru. Přidáme uvařenou či konzervovanou cizrnou, dva stroužky česneku, tahini pastu, citronovou šťávu, čerstvou mátu a rozmixujeme na požadovanou konzistenci. Na závěr dochutíme olejem, solí a pepřem. Podáváme dle chuti s pečivem, pita chlebem nebo jako dip k masu či zelenině.

          Doporučené články

          Košík obsahuje nepovolené položky

          Zobrazit košík
          Zobrazit košík

          Zboží bylo přidáno do porovnání

          Prosím čekejte...
          Objednávku nelze dokončit, zkuste to prosím později