Čokoláda III. díl: Kakaové boby aneb Jejich vlastnosti superpotraviny ničíme pražením

Kakaový bob mnoho z  nás vnímá jako základní surovinu pro výrobu čokolády. Zcela jistě tomu tak je, ale ochutnali jste už nepražený kakaový bob? Jeho nahořklé a lehce trpké chuti se dá snadno propadnout.

Kakaové boby jako super potravina

Latinský název kakaovníku zní Theobroma Cacao čili Pokrm bohů. A božský tento strom opravdu je. Plodí totiž kakaové boby, které jsou svým pozitivním účinkem na lidské zdraví nenahraditelné. Kakaové boby obsahují více než tři sta chemicky identifikovatelných látek, patří mezi ně nepřeberné množství vitaminů, minerálů a antioxidantů.

ČTĚTE TAKÉ: Cukr potřebujeme, ale desítky snědených kilogramů ročně nám škodí

Je primárním zdrojem hořčíku a organické síry. Právě hořčík je pro současného člověka jedním z minerálů, který mu nedokáže dnešní strava poskytnout v dostatečné míře. Přitom jeho konzumace má pozitivní účinky na nervovou soustavu, činnost srdce a mozku. Síra zase zlepšuje kvalitu vlasů a pleti. 

Kakaové boby obsahují dvakrát více flavonoidních antioxidantů než červené víno a dokonce třikrát více než zelený čaj.

Konzumace kakaových bobů je významná také pro prevenci chudokrevnosti (díky obsahu železa). Vápník, který obsahují, příznivě ovlivňuje činnost svalů, srážení krve a podporuje zdraví našich kostí a zubů. Zinek je zase nenahraditelný pro posílení imunitního systému, má blahodárný účinek na játra i slinivku.

   
    Kakaové boby rostou na tropickém stromě (kakaovníku), který dorůstá výšky pět až osm metrů.
    Kakaovník začíná kvést po dvou až pěti letech a za celý jeho život vykvete až 100 tisíc
    květů. Velké množství květů ale ještě nezaručuje velké množství plodů. Plod se totiž stane
    přibližně z každého stého květu. Roste na kmeni nebo na silných větvích a dorůstá délky
    do dvaceti sedmi centimetrů. Tento takřka půlkilogramový plod v sobě ukrývá dvacet až šedesát
    bobů, které se po sklizení čistí, fermentují a suší. 
 


O hospodaření s hladinou sacharidů v krvi se zase stará chrom. Kakaové boby obsahují také velké množství látek, které stimulují produkci hormonů štěstí, endorfinů, a aminokyselinu tryptofan, která zvyšuje hladinu serotoninu, hormonu dobré nálady. Serotonin působí proti stresu, strachu a depresím. Všechny tyto vlastnosti však mají pouze syrové kakaové boby. Jakmile projdou procesem pražení, jejich zázračné vlastnosti mizí. I při konzumaci kakaových bobů bychom ale měli být obezřetní. Jejich velké množství totiž může způsobit nespavost. Stačí tedy jen pět až sedm kakaových bobů denně.

Připraveno ve spolupráci
s čokoládovou kavárnou Choco Loves Coffee
Jugoslávská 27, Praha – Vinohrady 

Najdi lékárnu

Najít Vaší nejbližší lékárnu:

Použijte vyhledávací pole výše.

Lékárny Alphega od A do Z ►