Čokoláda I. díl

Historie čokolády sahá daleko do minulosti. Čokoládová směs se vařila již před 2 600 lety v Olmece, a zařadila se tak mezi nejstarší nápoje, které lidstvo poznalo. Byla podávána vyšším vrstvám a válečníkům, protože se věřilo, že dodává sílu a chrání před zraněním. Jak ale čokoládu vnímáme dnes?

9 důvodů proč jíst čokoládu

Jako první v Evropě čokoládu připravovali španělští vojáci, kteří ji dochucovali cukrem a skořicí. Ještě stále to však byl nápoj. Čokoláda v podobě, jakou známe dnes, vznikla díky Nizozemci Conradovi J. Van Houtenovi, který v roce 1828 patentoval hydraulický lis pro mletí kakaových bobů, z nichž se vyráběl kakaový prášek. Na jeho práci navázal Angličan Joseph Fry, který v roce 1847 připravil první čokoládovou pochoutku. Kakaový prášek totiž smíchal s cukrem a rozpuštěným kakaovým máslem.

ČTĚTE TAKÉ: Čokoláda II. díl: Našim babičkám ji předepisovali lékaři

O deset let později pak byla připravena první mléčná čokoláda, mléko do směsi přidal Švýcar Daniel Peter. A tak jsme původní, velmi hořký a silně kořeněný nápoj ochucený chilli papričkou a vanilkou, nahradili cukrovinkami, které navždy změnily onen mystický čokoládový svět.

    9 důvodů, proč jíst kvalitní čokoládu

  1. Hořká čokoláda je zdraví prospěšná. Pouhých 50 g vysokoprocentní
    hořké čokolády obsahuje stejné množství látek, které chrání proti rakovině,
    jako 17 skleniček pomerančové šťávy.
  2. Obsahuje fluor, který zpevňuje zuby.
  3. Obsahuje draslík, který působí proti stresu.
  4. V kvalitní mléčné čokoládě najdeme i vápník, který zpevňuje kosti.
  5. Podporuje dobré dýchání a třísloviny v ní obsažené ničí bakterie v ústech.
  6. Pomáhá při bolestech hlavy a namožení svalů.
  7. Zabraňuje krevním sraženinám a trombózám.
  8. Je zdrojem hořčíku, který podporuje mozkové funkce a myšlení.
  9. Uvolňuje hormony štěstí a zlepšuje náladu.
 

Čokoláda a zdraví

Je vědecky prokázáno, že kvalitní vysokoprocentní čokoláda prospívá zdraví. Je vyrobena z  kakaových bobů neboli kakaa, které je přirozeně bohaté na antioxidanty, a ty jsou cenné pro kardiovaskulární systém. Čokoláda má také dokonale vyvážené proporce tří základních živin - sacharidů, tuků a bílkovin. Kromě toho obsahuje mnoho vitaminů a minerálních látek, jako jsou vápník, železo, hořčík, draslík, zinek, fosfor, vitamin D, vitamin E, vitamin H a vitamin B12.

Připraveno ve spolupráci s čokoládovou kavárnou Choco Loves Coffee (Jugoslávská 27, Praha – Vinohrady)

Najdi lékárnu

Najít Vaší nejbližší lékárnu:

Použijte vyhledávací pole výše.

Lékárny Alphega od A do Z ►