Mezizubní kartáčky TePe v akci 2+1 Více informací
Mezizubní kartáčky TePe v akci 2+1 Více informací
Kategorie
    Značky
      Produkty
        Blog
          Nenalezeny žádné produkty.

          Co jíst při laktózové intoleranci?

          Mgr. Zuzana Douchová
          Mgr. Zuzana Douchová 

          Laktózová intolerance dokáže pořádně znepříjemnit život a zažívání. Je třeba vyloučit či výrazně omezit konzumaci potravin obsahující laktózu a dbát na dostatečný příjem probiotikvitaminů a minerálů z jiných zdrojů. Někdy však není nutné vyloučit všechny mléčné produkty, jako je tomu u alergie na kravské mléko. Jak se tato intolerance projevuje, jaké potraviny do jídelníčku zařadit a jakým se vyhnout?

          Laktózová intolerance je nesnášenlivost mléka a některých mléčných produktů. Projevuje se zažívacími potížemizvýšenou plynatostí, bolestmi či kručením břicha, průjmy a nevolností. Příčinou je nedostatečná tvorba trávicího enzymu laktázy, který štěpí mléčný cukr (laktózu) na monosacharidy glukózu a galaktózu. Dochází tak k nedostatečnému rozštěpení laktózy, což způsobuje zažívací potíže. Léčba spočívá v dietě s omezenou konzumací mléka, mléčných produktů a potravin obsahující laktózu. Při výrazných potížích je třeba laktózu z jídelníčku vyloučit zcela.

          Laktózová intolerance není alergie.
          Alergie na kravskou bílkovinu není laktózovou intolerancí. Alergie je reakce imunitního systému na alergen, což způsobuje celou řadu symptomů a potíží. U laktózové intolerance jde o trávicí potíže, nikoli alergickou reakci. Léčba nemusí být také tak striktní jako u alergie, kde je třeba zcela vyloučit mléčné produkty. U laktózové intolerance mohou být dobře snášeny některé fermentované mléčné výrobky a sýry, které mají snížené množství laktózy.

          Jaké potraviny obsahují laktózu?
          Laktóza se vyskytuje nejen v mléce a mléčných produktech, ale najdeme ji i v sušenkách, čokoládě, uzeninách, pečivu a instantních výrobcích. Je proto vhodné číst vždy složení produktu, i přestože se nejedná o mléčný výrobek. Na etiketě nehledáme jen obsah laktózy, ale i mléka, sušeného mléka či syrovátky. U laktózové intolerance je nutné vyřadit či výrazně omezit hlavně mléko, syrovátku, smetanu, šlehačku, zmrzlinu, smetanové jogurty a mléčné dezerty.

          Co bývá lépe snášeno?
          Není nutné vyhýbat se úplně všem mléčným produktům, protože některé z nich obsahují cenná probiotika, kvalitní bílkoviny a celou řadu vitaminů a minerálů. Někdo snáší dobře fermentované výrobky, ve kterých je laktóza už částečně natrávená. Jedná se o zakysané mléčné výrobky jako jsou kefíry a jogurty. Tvrdé sýry a máslo jsou také dobře tolerovány, protože obsahují minimum laktózy. Množství a četnost konzumace těchto produktů je však zcela individuální. Lepší je zkoušet to po malých dávkách a častěji, než si dát jednu velkou porci jednou za čas.

          Možné alternativy
          Klasické mléko a mléčné produkty jsou dnes k sehnání i ve variantách bez laktózy nebo se sníženým obsahem laktózy. Další alternativou bývají rostlinné produkty, které neobsahují žádnou laktózu. Rostlinná mléka, jogurty, smetany a dezerty se vyrábí ze sóji, kokosového mléka, mandlí či obilovin. Každý produkt má jinou a svou specifickou příchuť, proto je vhodné zkoušet a najít si takové produkty, které vám zachutnají.

          Není vhodné vyřadit zcela mléčné produkty a nenahradit chybějící bílkoviny, probiotika a vitaminy z jiných, například rostlinných zdrojů. Probiotika podporují zažívání a imunitu, a kromě zakysaných mléčných výrobků je najdeme ve fermentované zelenině a fermentované sóje (tempeh, miso).

          Chuť Itálie
          Panna cotta je tradiční italský dezert, vyrábí se svařením smetany, cukru a želatiny. Klasickou smetanu můžete nahradit bezlaktózovou, sójovou, ovesnou, mandlovou či rýžovou nebo kokosovým mlékem, které dodá dezertu výraznější chuť. Cukr lze vyměnit za med, stévií nebo čekankový sirup. Na dochucení si vystačíte pouze s vanilkovým luskem nebo můžete do dezertu i rozpustit vysokoprocentní hořkou čokoládu. Místo živočišné želatiny jsem použila rostlinnou želatinu agar. Vyrábí se z mořských řas a je cenným zdrojem minerálních látek a kyseliny listové. Používá se všude tam, kde klasická želatina, na dortové polevy, pudinky, aspiky a džemy.


          SÓJOVÁ PANNA COTTA

          SUROVINY:
          smetana sójová (ovesná, kokosové mléko) 400 g, med 6 lžic, agar (prášek) 1 lžíce, citrónová šťáva 1 lžička, třešně nebo maliny 200 g, vanilkový lusk nebo extrakt 1 lžička

          POSTUP:
          Lžíci agaru rozmícháme v cca 50 ml studené vody a necháme alespoň 10 min nabobtnat. Poté do hrnce vlijeme smetanu, agar i s vodou a vyškrábnutý vanilkový lusk (nebo lžičku vanilkového extraktu). Přivedeme za stálého míchání k varu a necháme provařit cca 5 minut. Pak hrnec odstavíme a necháme vychladnout.

          Do vychladlé hmoty přidáme 4 lžíce medu. Ochutnáme a v případě potřeby dosladíme.

          Směs vylijeme do formiček, které zlehka je vymažeme olejem, aby šel dezert dobře vyklopit, a dáme zatuhnout do lednice alespoň na 4 hodiny. Třešně vypeckujeme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme krátce povařit. Na závěr dochutíme zbylým medem, ochutnáme a v případě kyselosti ještě dosladíme. Pak třešně rozmixujeme najemno a dáme je také vychladit. Vychlazenou panna cottu vyklopíme, polijeme třešňovou omáčkou a ozdobíme lístky máty.

          Doporučené články

          Košík obsahuje nepovolené položky

          Zobrazit košík
          Zobrazit košík

          Zboží bylo přidáno do porovnání

          Prosím čekejte...
          Objednávku nelze dokončit, zkuste to prosím později