Doručení do lékárny zdarma při objednávce nad 299Kč. Více informací
Doručení do lékárny zdarma při objednávce nad 299Kč. Více informací
Kategorie
    Značky
      Produkty
        Blog
          Nenalezeny žádné produkty.

          Co je vlastně betakaroten?

          Mgr. Leona Štěpková
          Mgr. Leona Štěpková 

          Kdybychom si prohlíželi čistý B-karoten, viděli bychom krásné, tmavě oranžové krystaly. Však ho také v přírodě u mnoha organismů můžeme jako oranžové barvivo nalézt. A protože má mnohem důležitější vlastnosti než tu svou nádhernou barvu, povíme si o něm něco více.

          Beta-karoten je látka, ze které po jejím požití vzniká vitamin A. Proto o beta-karotenu mluvíme jako o prekursoru vitaminu A. Není v tom sám – prekursory vitaminu A jsou i alfa-karoten, lykopen a dalších asi padesát látek. Všechny tyto sloučeniny se v přírodě běžně vyskytují zejména v zelenině a ovoci.

          Mezi nejbohatší přirozené zdroje beta-karotenu patří mrkev, brokolice, kapusta, špenát, hrášek, řeřicha, mango, papája, meruňky, nektarinky a broskve. Nalézt ho můžeme i v živočišných produktech, například ve žloutcích, másle, ale také třeba v rybách, jako je losos. Beta-karoten se tepelným zpracováním neničí, jen se může měnit poměr jeho dvou složek, což nijak zásadně neovlivní jeho vlastnosti, ale může významně ovlivnit jeho vstřebávání do těla.

          Beta-karoten funguje také jako antioxidant

          Ve všech přirozených zdrojích je beta-karoten přítomen ve dvou různých (prostorově rozdílně uspořádaných molekul) formách. Synteticky je ovšem vyráběna převážně jen jedna forma, proto bychom neměli na přírodní zdroje zapomínat, i když beta-karoten užíváme ve formě doplňků stravy. Toto je důležité zejména u kuřáků, u nichž se názory na bezpečnost dlouhodobého užívání synteticky vyráběného beta-karotenu různí.

          Kromě toho že je jedním ze zdrojů vitaminu A, funguje v lidském těle také jako antioxidant. Nedostatek těchto látek je spojován s rizikem snížení celkové obranyschopnosti organismu, vyšším rizikem vzniku nádorového onemocnění a také zhoršenou tolerancí pokožky na sluneční záření.

          Má také jednu úžasnou vlastnost – nepředávkujeme se jím. Naše tělo si z něj „vyrobí“ jen tolik vitaminu A, kolik skutečně potřebuje, a zbytek uloží. A protože je beta-karoten lehce rozpustný v tucích, uloží se do našeho podkožního tuku a krásně nám zbarví pokožku. To je ta kýžená „broskvičková“ barva.  Ani toto zabarvení ale není trvalé. Pokud příjem beta-karotenu snížíme, po čase postupně zase vybledneme.

          Doporučené články

          Košík obsahuje nepovolené položky

          Zobrazit košík
          Zobrazit košík

          Zboží bylo přidáno do porovnání

          Prosím čekejte...
          Objednávku nelze dokončit, zkuste to prosím později