Bylinková vína? Okuste jejich kouzlo

Víno samotné bývá často považováno za léčivý nápoj. Samozřejmě jen v případě, že ho pijeme v malých dávkách. Věděli jste však, že jeho účinek můžeme podpořit dalšími ingrediencemi, zejména léčivými bylinami?

Speciální vína obohacená o bylinky se užívala již ve starém Egyptě. Také středověcí bylináři věděli, že luhovat byliny v alkoholu je nejlepší způsob, jak využít jejich účinné látky. V 19. století mohli lékaři tato bylinná vína dokonce předepisovat na lékařský recept.

Bylinková vína

Medicinální vína se vyrábějí dodnes

Již od roku 1897 můžeme ochutnávat železité víno Maltoferrochin. Vyrábí se ze sladového vína obohaceného o extrakt z kůry tropického stromu chinovníku lékařského s ionty železa. Pití tohoto vína se doporučuje při chudokrevnosti. Rovněž pomáhá snižovat únavu a vyčerpání. Na podporu správného trávení můžeme vyzkoušet sladové víno Condurango, které obsahuje extrakt z kůry tropické liány Marsdenia Condurango. Jeho chuť je velmi vyvážená a připomíná chuť vína portského. Je doporučeno pít ho buď jako aperitiv před jídlem, anebo po jídle jako digestiv na podporu trávení.

Kdo by někdy neslyšel o nápoji zvaném absint nebo také zelená víla a šílenství v lahvi. Absint byl poprvé vyroben ve Švýcarsku v obci Couvet. Od roku 1805 se vyrábí v palírnách ve Francii. Každý si ho určitě spojí s uměleckým prostředím v Paříži na Montmartre, kde ho popíjeli takoví umělci jako Vincent van Gogh, Degass nebo Picasso. Je známý třeba obraz van Gogha Zátiší s absintem nebo Piják absintu od Picassa.

„Po první sklence vidíme věci tak, jak je chceme vidět. Po druhé je vidíme takové, jaké nejsou. Nakonec je spatříme takové, jaké skutečně jsou, a to je ta nejpříšernější věc na světě.“ Oscar Wilde

Absint je plný bylin

Absint obsahuje zejména pelyněk, anýz, fenykl a také meduňku a yzop. Má vysoký obsah alkoholu, kolem 72 %. Dlouho se myslelo, že za absintovým šílenstvím s halucinacemi a následnou demencí stojí thujon, účinná látka z pelyňku. To bylo i důvodem, proč byl vysoký obsah pelyňku v absintu zakázán.

V Německu ale bylo provedeno několik farmakologických studií, které dokázaly, že za účinky absintu je zodpovědný jen velmi vysoký obsah alkoholu. Proto se doporučuje absint popíjet smíchaný s vodou, což způsobuje jeho zakalení. Případně se voda nalije do sklenky s absintem přes kostku cukru na lžičce, čímž se chuť absintu zjemní. Velmi zajímavá k servírování absintu je takzvaná fontána. Do fontány nalijeme ledovou vodu s ledem. Voda po povolení kohoutku kape přes cukr do absintu. Tato metoda je nyní velmi oblíbená, jen totiž nejen praktická, ale rovněž velmi efektní.

Připravte si víno přesně dle svých chutí i potřeb

VÍNO NA DOBROU NÁLADU

1 litr červeného vína vaříme 5 minut s 10 g hřebíčku, 5 g skořice, 15 g yzopu a 3 lžícemi medu. Scedíme a popíjíme 100 až 200 ml.

ZÁZVOROVÉ VÍNO PŘI ŽALUDEČNÍCH POTÍŽÍCH

Půl lžičky zázvoru svaříme se 150 ml červeného vína a osladíme lžičkou medu.

VÍNO PŘI NACHLAZENÍ

Ve 250 ml červeného vína svaříme 1 až 2 lžičky směsi květu bezu černého, lípy, jitrocele a dobromysle.

VÍNO PŘI BOLESTI HLAVY

Asi 10 g kozlíku vaříme 10 minut ve 150 ml bílého vína. Scedíme a do vína namáčíme obklady, které přikládáme na čelo.


Pelyněk patří i do vína

Pelyněk je nezbytnou součástí fortifikovaných vín typu vermut. Vermut je slovo převzaté z německé podoby wermut, což v překladu znamená právě pelyněk. Vyrábí se zejména v Itálii z nepříliš kyselých vín, která se dosladí a přidá se k nim alkoholový výluh bylinek. Bílý vermut voní po heřmánku, šalvěji a levanduli. Červený vermut obsahuje skořici, muškátový oříšek, zázvor a hřebíček. Vermuty se podávají před jídlem jako aperitiv pro povzbuzení chuti, plní také funkci přípitků. Po jídle jako digestiv na zlepšení trávení se pak doporučují hořké likéry jako Becherovka, Fernet, kvalitní koňak vín anebo víno Condurango.

Kromě továrně vyráběných léčivých vín si můžeme samozřejmě víno s léčivým účinkem připravit sami. Obecně platí, že čajovou lžičku nasekaných bylin zalijeme 250 ml vroucího vína bílého nebo červeného a necháme 3 až 15 minut vylouhovat. Pak přecedíme a podáváme dvakrát až třikrát denně 50 až 100 ml. Nebo můžeme připravit studený výluh – 100 gramů bylin přelijeme 1 litrem kvalitního vína a louhujeme 14 dní. Pak zfiltrujeme a užíváme 100 ml denně.

PharmDr. Lenka Zemanová Alphega lékárnice, Louny

Najdi lékárnu

Najít Vaší nejbližší lékárnu:

Použijte vyhledávací pole výše.

Lékárny Alphega od A do Z ►