Batáty nejen pro zdravé mlsání: Batátové bezlepkové brownies
Batáty se díky vysokému obsahu antioxidantů, vitaminů a minerálů řadí mezi nejvýživnější zeleninu. Upravují se stejně jako klasické brambory, ale na rozdíl od brambor mají vysoký obsah betakarotenu a vyšší obsah vlákniny. Díky nasládlé chuti navíc můžeme batáty použít i do sladkých pokrmů a dezertů.
Batáty neboli sladké brambory jsou kořenové hlízy tropické rostliny povijnice batátové. Pochází ze Střední a Jižní Ameriky, kde se běžně upravují jako brambory na všechny možné způsoby.
Sladké a přitom zdravé
Díky vyššímu obsahu karotenoidů mají nejčastěji žlutou až oranžovou barvu a jsou tak bohatým zdrojem vitaminu A. Betakaroten má nejen pozitivní vliv na naše oči a pokožku, ale je především významným antioxidantem, který zvyšuje celkovou obranyschopnost organismu a chrání nás před tvorbou volných radikálů. Dále tyto sladké brambory obsahují vitaminy skupiny B, vitamin C, z minerálů je nejvíce zastoupen draslík, mangan a hořčík. Batáty tak působí blahodárně na psychiku, snižují nespavost, podporují imunitní systém, mají protizánětlivé účinky, regulují hladinu cukru v krvi a vysoký krevní tlak.
Energetická hodnota syrových batátů je 360 kJ na 100 g, jsou tak výbornou přílohou při redukci nadváhy a také při bezlepkové dietě. Batáty jsou převážně zdrojem komplexních sacharidů, celkem je jich 20 %, z čehož 3 % tvoří vláknina, 13 % škrob a 4 % jednoduché cukry. Dodají nám tak nejen potřebnou energii, ale i zasytí a podpoří peristaltiku střev.
Barva závisí na obsahu betakarotenu
Batáty mají mnoho odrůd, které hrají všemi možnými barvami. Existují batáty žluté, na pohled po rozkrojení téměř identické s bramborami, batáty fialové, bílé a nejznámější oranžové a červené, které jsou v našich supermarketech k vidění nejčastěji.
Betakaron a tuk
Pro maximální využití betakarotenu, zdroje vitaminu A, je dobré brambory vždy konzumovat s tukem, stačí lžička oleje nebo másla na porci. Absorpce beta karotenu probíhá v tenkém střevě. Množství absorbovaného betakarotenu ovlivňují různé faktory - zejména množství tuků a také množství bílkovin.
Díky svým antioxidačním vlastnostem může betakaroten působit preventivně proti rozvoji kardiovaskulárních onemocnění.
Co s batáty a jak je připravit?
Batáty se vaří v páře, ve vodě, nebo se pečou, restují či zapékají. Výborné jsou batátová kaše či pyré, pečené batátové hranolky nebo batátové placky, které připravíte stejně jako klasické bramboráky. Z batátů však můžete připravit i polévku nebo je použít na sladké dezerty.
Batátové brownies - Moučník pro všechny
Batátové brownies jsou výbornou zdravou svačinkou pro děti i dospělé. Neobsahují žádný rafinovaný cukr, tuk ani lepek, přesto jsou krásně vláčné a sladké. Datlový sirup (lze nahradit medem) dodá brownies sladkost, mleté mandle a rýžová mouka jsou vhodnou náhradou klasické bílé mouky pro bezlepkovou dietu a všechny, kdo chtějí zkusit něco nového a zdravého. Recept neobsahuje ani mléko a vejce, takže mohou mlsat i vegani a ti, kteří mají intoleranci či alergii na laktózu. Brownies jsou rovněž nízkotučné, můžete si na nich pochutnat i při redukci hmotnosti, či udržování štíhlé linie.
Tipy na ještě lepší brownies:
- Batáty je vhodné konzumovat i se slupkou, protože pod ní najdeme nejvíce zdraví prospěšných živin.
- Při přípravě těsto před případným doslazením nejdříve ochutnejte, protože každá brambora je jinak sladká.
- Těsto se zahušťuje rýžovou moukou, která je vhodná pro bezlepkovou dietu, neobsahuje lepek a je lehce stravitelná. Má navíc skvělou pojivost, proto se hodí na pečení moučníků.
- Další ingrediencí pro zahuštění těsta jsou mandle, které navíc doplní zdravé tuky a mandlovou příchuť. Mandle prospívají pleti, vlasům, nehtům, kostem a zubům, hlavně díky obsaženým minerálům. Obsahují totiž hořčík, velké množství vápníku, draslík, zinek a železo. Právě díky obsahu železa se jejich konzumace doporučuje lidem trpícím chudokrevností. Mandle nezapomeňte před mletím na sucho orestovat na pánvi, aby pustily svou typickou vůni.
Recept
Suroviny:
- 800 g batátů (1 střední brambora)
- 100 g rýžové mouky
- 100 g mandlí
- 1 lžička (5 g) vanilkového extraktu
- 50 g kakaa
- špetka soli
- 100 g datlového sirupu
Postup: